Nova koalicija na pomolu: Hoće li Krajina napokon dobiti stabilnu Vladu?!

Zbog neizglasavanja dnevnog reda odmah na početku, prekinuta je danas zakazana sjednica Skupštine USK. Tako se i nakon rekonstrukcije Vlade USK pokazalo da ipak još uvijek ne postoji skupštinska većina.

Neslaganja i sukobi unutar svih stranaka koje čine većinu obilježili su zadnjih nekoliko sjednica, što je danas kulminiralo. Posebno će biti zanimljivo čuti stavove organa SDA o trenutnoj situaciji i budućim koracima ove stranke koja će biti presudna za stabilnost. Očito je da je ovaj saziv Vlade zbog stalnih rekonstrukcija izgubio podršku i javnosti i Skupštine.

Još jednom skupštinski zastupnici uspjeli su pokazati Krajiškom narodu da nisu zainteresirani za rad ali svakako jesu za svoje previsoke plaće i paušale.Njihova primanja između 2500-3000 KM san su za svakog običnog radnika u Krajini kojem treba i pola godine mukotrpnog posla od jutra do mraka kako bi zaradio sličan iznos.

Svojim neradom i bahatošću isti zastupnici doveli su USK u nezavidan položaj i pokazali da možemo biti prvi samo u pitanju kada je broj smijenjenih premijera, ministara itd.

Krajiški narod dugo je već talac politike predvođene vladajućim strankama.

Kako saznaje izvor blizak portalu Krajina.BA već početkom iduće sedmice moglo bi doći do formiranja nove skupštinske većine i imenovanja nove Vlade USK.

Kako dalje saznajemo okosnicu zakonodavne vlasti činila bi koalicija A-SDA i SDA.

Još uvijek nije poznato kakvu će ulogu imati SBB koji se danas oglasio kako postoje velike šanse da napuste trenutnu većinu.

Također, nekoliko članova SDA u Klubu poslanika u Skupštini USK nezadovoljno je učešćem Laburista Fikreta Abdića u vlasti te na ovaj način bi imali većinu i bez njihovih ruku.

U krugovima bliskim SDA stranci špekulira se da bi mjesto Premijera Vlade USK pripalo bihaćkoj SDA i u tom bi odnosu snaga za prvog čovjeka Vlade bio imenovan Hadis Jusić iz Bihaća.

Jusić, Povjerenik bihaćke SDA koji je uspio iskristalizirati SDA članstvo i dugogodišnje SDA kadrove koji su vladali iz sjene poslati u penziju, spreman je preuzeti izvšnu vlast u Krajini.

Kako doznajemo, Jusić ima i podršku predsjednika ove stranke u Krajini i federalnog ministra poljoprivede Šemsudina Dedića.

Također, Jusić, pokošen raznim lobijima i hapšenjem Emdžada Galijaševića izgubio je na izborima za gradonačelnika iako je SDA ubjedljivo pobijedila u Bihaću.

Sve glasnije se čuje pitanje :”Plaća li SDA preskupo prvu poziciju u ovoj vladi iako Husein Rošić važi za jednog od uspješnijih premijera u poslijednje vrijeme. Odgovor cemo cuti ubrzo”.

Tekst i foto: KRAJINA.BA

Related posts