Penzionerski dom Bihać: Tri decenije propadanja

Bihaćki ”Dom penzinoera” ili tzv. ”Građevina” je objekat, čija izgradnja je započela prije rata i nikada se nije završila a kako trenutno stvari u državi stoje, pitanje je i kada će i da li će uopšte biti dovršena.

Izgradnju objekta je započeo nekadašnji ”Penzioni fond” da bi u međuvremenu izbio rat, onda je izgradnja stala i od tad do danas se nije ništa napravilo. Milionski objekat zjapi prazan i neiskorišten prepušten zubu vremena. Ostavljen da propada i da bude iskupljalište miganata a prije toga i narkomana. Objekat je u vlasništvu PIO a nekada su određene prostorije bile davane u najam pojedinim firmama i privatnicima.

Krivca za propadanje ovog milionskog objekta treba tražiti u višim instancama vlasti ali i kantonalnima koje se nisu udostojile da pokušaju pronaći stranog investitora i ponuditi mu olakšano kupovanje objekta i pokretanje posla. Turizam bi ovdje mogao dobro pomoći. Arapski turisti sve više dolaze u ovaj kraj a jedan kvalitetan i visokoopremljen turistički kompleks, zadovoljio bi njihove potrebe i zadržao ih koji dan više. Od toga bi koristi imali svi u kantonu, ali očigledno da vlada ima prečeg posla nego da se time pozabavi.

Bilo kako bilo, ne učinili se ubrzo nešto ovaj objekat bi mogao doživjeti propast.

cazin.net

Related posts