Parlament BiH danas o uvođenju PDV-a kladionicama

Predstavnički dom PSBiH bi na današnjoj sjednici trebao da se izjasni o zahtjevu Kluba SDA za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

Tim je prijedlogom predviđeno brisanje člana 25. tačka 7. postojećeg zakonskog rješenja, kojom se od plaćanja PDV-a izuzima djelatnost organiziranja igara na sreću.

U obrazloženju prijedloga se ističe da je način oporezivanja igara na sreću u odnosu na druga dobra i usluge koje su predmet oporezivanja nepravičan i neodrživ, te da je neprihvatljivo da se po jednakim stopama oporezuju osnovni prehrabmeni proizvodi, medicinska oprema i lijekovi ili školski pribor, a da igre na sreću ostanu oslobođene od plaćanja PDV-a.

Okvirne procjene ukazuju da bi se usvajanjem ovih izmjena Zakona o PDV-u na godišnjem nivou prikupilo oko 150 miliona KM.

Ranije smo pisali da se porez na dodanu vrijednost (PDV) u Bosni i Hercegovini plaća se na hljeb, vodu, lijekove, školski pribor, čak i na humanitarnu pomoć, ali ne i za igre na sreću.

Samo u posljednjih pet godina su građani Federacije BiH na sportsko i RNG klađenje potrošili gotovo osam milijardi KM. U prošloj godini je zbog pandemije koronavirusa zaustavljen godišnji trend rasta ukupnog iznosa novca potrošenog u kladionicama, pa je prometovano sa „samo“ 1,36 milijardi KM.

O kakvom se unosnom biznisu radi, što također ukazuje na besmislenost izuzimanja igara na sreću iz PDV sistema, govori činjenica da su dvije sportske kladionice u vlasništvu jedne osobe u 2019. godini ostvarile prihod od 90,6 miliona KM. Ukupno su priređivači igara na sreću u FBiH te godine ostvarili prihod u iznosu od gotovo 250 miliona KM.

Godišnji iznos od 150 miliona KM prikupljenih uvođenjem PDV-a kladionicama u mnogome bi, za početak, pomogao saniranju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, a zatim bi učinio stabilnijim javne budžete i stvorio mnogo širi okvir za kapitalne investicije. Sve te činjenice ne ostavljaju nikakav prostor državnim parlamentarcima da ne podrže ovakvo zakonsko rješenje.

Međutim, argumentima nisu raspolagali ni federalni parlamentarci koji su 2016. godine odbili Zakon o igrama na sreću, kojeg je također uputio Klub SDA i kojim je predviđeno oporezivanje svih dobitaka, pa i onih do 100 KM, što sada nije slučaj.

Taj prijedlog je „oboren“ u Domu naroda Parlamenta FBiH, a protiv njegovog usvajanja bili su delegati HDZ-a BiH i SDP-a.

Ilustracije radi, u 2019. godini je ljubiteljima igara na sreću u FBiH isplaćeno 1.540.715.938,36 KM, a na dobitke ispod 100 KM, koji se ne oporezuju, odnosi se čak 76,09 posto ukupnog iznosa. S obzirom da je predloženo da se ti dobici oporezuju sa 10 posto, lako je izračunati da je budžet FBiH odlukom HDZ-a BiH i SDP-a oštećen za čak 133.471.151 KM.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts