Ovogodišnji sajam “EKOBIS” u znaku poljoprivredne i prehrambene aktivnosti

Privredna komora Unsko-sanskog kantona organizirala je danas prvi radni sastanak Organizacionog odbora ovogodišnjeg, šesnaestog Međunarodnog sajma ekologije „EKOBIS“ 2018. koji će biti održan od 13. do 15. septembra na lokaciji Sportsko-rekreativnog centra „Luke“. Ove godine sajam će tematizirati poljoprivredu i prehrambenu industriju, a generalni pokrovitelj bit će Vlada Unsko-sanskog kantona. Kako je istaknuto, zanimanje za ovogodišnje EKOBIS sajam definitivno je veći u odnosu na prethodne godine.

Vlada USK je svake godine značajno finansijski tretirala organizaciji međunarodnog eko sajma, tako će biti i ove godine. Kroz generalno pokroviteljstvo Vlada će u ovoj godini povećati iznos podrške eko-bisu. Uvjeren sam da ćemo imati izlagače iz svih dijelova regiona i Evrope i široj javnosti predstaviti jedan reprezentativan međunarodni sajam, istakao je Jasmin Musić, savjetnik Premijera USK

Međunarodni sajam ekologije „EKOBIS“ potencirat će ove godine domaću poljoprivrednu proizvodnju, posebno, s područja Unsko-sanskoga kantona, domaće proizvode i prehrambenu industriju koja se, kako je istakao, Nihad Šušnjar, generalni sekretar PK USK-a, budi dolaskom određenih domaćih i stranih investitora.

Privrednoj komori USK-a predstoji pronaći izlagače, firme zainteresirane za predstavljanje na EKOBIS sajmu, izraditi program sajma i osmisliti njegove prateće sadržaje, iznaći pokrovitelje, partnere i sponzore. U okviru priprema slijedi postavka džambo-panoa, a pri kraju je izrada audio i video-spota MSE „EKOBIS“ 2018. I ove godine generalni pokrovitelj sajma je Vlada USK-a.

U proteklih petnaest godina postojanja ova sajamska manifestacija isprofilirala se kao jedna od najznačajnijih ove tematike na području jugoistočne Europe. Potvrđuju to činjenice da se u proteklom periodu na sajmu predstavilo 2900 izlagača iz osamnaest zemalja. Uspješno je realizirano više od 550 pratećih sadržaja a sajam posjetilo 210.000 posjetilaca.

Related posts