Ovaj je čovjek izmislio emotikone, znate li koji je danas najpopularniji?

EMOTIKONI su prodrli duboko u digitalnu komunikaciju i kulturu današnjice, no prvi emotikoni bitno su se razlikovali od onih koji su nam danas poznati, prenosi CNN.

Kad je Shigetaka Kurita stvorio prvi emotikon 1999. godine, trebao je raditi s mrežom od 12×12 piksela. Dakle, na raspolaganju je imao ukupno 144 točkice ili 18 bajtova podataka, što znači da je njegovih 176 piktograma zauzimalo nešto više od tri kilobajta. Ta mala količina podataka sadržavala je ogromnu količinu značenja.

“Iz dizajnerske perspektive, mislim da su izuzetni”, kaže Jesse Reed, suosnivač izdavačke kuće Standards Manual koja će objaviti knjigu o prvim emotikonima. “Većina bi dizajnera smatrala nemogućim prenijeti 176 ideja – uključujući ljude, mjesta, osjećaje i pojmove – u simbole od 12 bita u roku od 5 tjedana.”

Piktogrami i mange – inspiracija za emotikone

Riječ emotikon dolazi od japanskih riječi za sliku, pisanje i znak. Japanski “kanji” znakovi temelje se na kineskim ideogramima, što znači da je njihovo pismo izrazito slikovito.

“Iako i kanji znakovi i emotikoni predstavljaju ideograme, kanji znakovi mi nisu bili inspiracija za stvaranje emotikona. Inspiraciju sam pronašao u piktogramima, mangama i raznim drugim izvorima”, kaže Shigetaka Kurita.

Njegovi su emotikoni nastali iz posebnog razloga – kako bi se olakšala komunikacija u novonastalom sustavu mobilnog interneta koji je razvio japanski telekomunikacijski div NTT DoCoMo.

Sustav je nudio mogućnost slanja e-mailova, no postojalo je ograničenje od 250 znakova, zbog čega su emotikoni predstavljali izvrsno rješenje za prenošenje željene poruke u ograničenom prostoru.

Prvi emotikoni izgledali su mnogo kockastije od današnjih zato što je Kurita tada morao raditi s rezolucijom od 144 piksela. Danas se emotikoni izrađuju pomoću vektorske grafike, zbog čega im je rezolucija znatno veća.

Related posts