Appleov iOS 12 će pokazivati koliko koristite iPhone

Appleov nadolazeći operativni sistem iOS 12 će pokazivati korisnicima koliko vremena provode koristeći svoj iPhone.

Ranije ovog mjeseca Google je objavio da se Android P razvija s fokusom na “digitalno zdravlje”. Sadržavat će sekciju Dashboard fokusiranu na korisnike, koja će im pokazivati koliko vremena provode korištenjem uređaja, ali i određenih aplikacija. Dashboard će ponuditi i podatak o broju otključavanja smartphonea tokom dana.

Čini se da Apple radi nešto veoma slično. U ponedjeljak će kompanija predstaviti novi iOS 12 te sekciju Digital Health u meniju podešavanja. Sadržavat će niz alata koji će pokazivati koliko vremena provodite u korištenju iPhonea i iPada. Već danas postoje određeni načini za to, jer možete odabrati podešavanje baterije i kliknuti na aplikacije kako biste vidjeli koliko dugo su uključene. Međutim, sabiranje svih tih podataka na centralnu lokaciju je mnogo bolje i korisnije.

Uzimajući u obzir Appleov uobičajeni raspored, iOS 12 će korisnici dobiti u septembru, samo nekoliko sedmica nakon što Android P stigne na Googleove Pixel mobitele i druge uređaje. Ove godine obje kompanije pokušavaju pomoći korisnicima da naprave zdraviji balans između gadgeta i života.

Bloomberg navodi da će iOS 12 imati poboljšanu i napredniju verziju Appleove ARKit AR platforme. Korisnici će dobiti mod pomoću kojeg će moći igrati AR igrice protiv drugih u istom virtuelnom okruženju, kao i mod koji omogućava “bacanje” objekata na određenu lokaciju s tim da virtuelno ostanu na tom mjestu.

Osim toga, iOS 12 kao prioritet ima stabilnost i brzinu, ali će biti i novih mogućnosti i redizajniranja. Prošlogodišnji iOS 11 je imao problema s performansama i bugovima.

Related posts