Svjetsko prvenstvo u fudbalu će biti prenošeno u 4K HDR

Zamislite da gledate fudbalsku utakmicu gdje vidite detalje poput vremena na satu sudije ili gel na Ronaldovoj frizuri. Svjetsko prvenstvo u Rusiji je sjajna prilika da se testira 4K slika.

Možda i najbolja TV kuća na svijetu, BBC, sprema posebnu poslasticu za svoje gledaoce. Ovog ljeta fanovi fudbala iz Velike Britanije moći će da uživaju u nevjerovatnim prenosima utakmica 4K HDR kvaliteta, prenosi pcpress.

Slika će biti najbolja ikada kad su sportski prenosi u pitanju, koristeći sve prednosti novih televizora. Sjenke će biti fotorealistične, dok će detalji biti vidljiviji nego ikad.

BBC će biti u stanju da, zahvaljujući novoj vrsti HDR – HLG (hybrid-log gamma) tehnologiji da prikaže mnogo veći raspon boja, dok će i kretanje biti realističnije zahvaljujući slici koja će biti prikazivana sa 50 frejmova u sekundi u odnosu na sadašnjih 25 fps.

Planirano je da 29 utakmica na Svjetskom prvenstvu bude moguće da se gleda u 4K HDR modu. Ipak, i tu postoji mala caka. Fanovi fudbala moći će da uživaju u 4K HDR prenosima usključivo putem iPlayer streaming servisa, i to po principu “ko prije djevojci”.

To znači da će tek nekoliko desetina hiljada ljudi moći da prati ove prenose sa savršenom slikom. Utakmice će gledati oni koji najbrže kliknu na dugme kad počne prenos. Da bi se gledao ovaj prenos bez sjeckanja, potrebna je internet konekcija brzine 40 Mbit/s, dok će onima sa slabijom konekcijom stizati slika u nižoj rezoluciji.

Ovi ultra HD prenosi su već testirani od strane BBC, pa su tako zainteresovani mogli da prate finale FA kupa Chelsea – Manchester United. Ova tv kuća planira i da omogući iskustvo virtuelnog prisustvovanja utakmicama uz pomoć VR hardvera. Na ovaj način će biti moguće da “sjedite” u loži i pratite utakmicu tako što imate mogućnost praćenja svega što se dešava oko vas prostim pomjeranjem glave.

I dok će VR prije biti jedna zabavna opcija, 4K HDR prenosi će donjeti do sada nevjerovatno iskustvo fanovima fudbala.

Svjetsko prvenstvo u rusiji počinje 14. juna i traje do 15. jula.

Related posts