Optužen za zločine u Prijedoru: Milorad Obradović u Sarajevu čekao autobus za Čajniče?

Milorad Obradović zvani Stiven iz Prijedora, koji se tereti za zločine protiv čovječnosti, u Njemačkoj je uhapšen u januaru ove godine, po međunarodnoj potjernici, a Tužilaštvu BiH izručen 13. juna.

Protiv njega Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu u četiri tačke, a tereti se za počinjene zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava, općina Prijedor.

Čekao autobus za Čajniče

Naime, Obradoviću je jučer istekao pritvor, a počeo je 13. juna od datuma hapšenja, i trajao mjesec dana, do drugačije odluke Suda BiH. Tužilaštvo BiH, niti Sud BiH nisu obavijestili javnost da li je Obradoviću produžen pritvor. Prema fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama, ovom optuženom za teške ratne zločine najvjerovatnije nije produžen pritvor.

Osobu koja opisom liči na zločinca Obradovića fotografisao je jučer na Autobuskoj stanici u Sarajevu mladić čiji je otac ubijen u Prijedoru. Dok je čekao autobus za Čajniče Obradović je na njemačkom jeziku s nekim razgovarao na mobilni telefon.

Obradović pri sprovođenju u Tužilaštvo i muškarac na stanici u Sarajevu imaju iste patike

– Danas je moj prijatelj na autobuskoj stanici vidio ovog čovjeka, ratnog zločinca, koji je počinio strašne zločine nad Bošnjacima u Prijedoru, i na stadionu F.K. Rudar iz automatske puške pucnjima u glavu ubio tri Bošnjaka – napisano je pored objavljene fotografije na društvenim mrežama.

Malo je reći da je mladić koji je fotografisao ovu osobu bio šokiran, razočaran. I postavlja se pitanje da li su nadležni uopće razmišljali kako je žrtvama koje na ulici, u autobusu, prodavnici, ugledaju osumnjičene za ubistvo svojih najmilijih kako se slobodno šeću, bez da su pravosudne institucije prije toga obavijestile javnost o puštanju osumnjičenoga iz pritvora.

Danas se niko u Sudu BiH nije javljao na telefon, a iz Tužilaštva BiH na naš upit da li je Obradović pušten na slobodu, odgovor nismo dobili.

Milorad Obradović Stiven se tereti da je u julu 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okoline. Navodi se da je lično i direktno učestvovao u zarobljavanju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava, koji su nezakonito zatvoreni, mučeni i zlostavljani, te nakon toga strijeljani na lokalitetu Kipe-Ljubija.

Prema prikupljenim dokazima, samo tri osobe su uspjele preživjeti strijeljanje i pobjeći sa mjesta egzekucije, a među ubijenima je bilo najmanje 15 maloljetnika. Također, navodi se da je Obradović lično i direktno, na stadionu NK Rudar, pucajući iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, pred drugim zatvorenicima, ubio trojicu zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH predložilo produženje mjere pritvora

Obradović se tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti. Tužilaštvo je predložilo produženje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Optužnica protiv njega je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Izvor: Faktor

Related posts