Opasne poruke srbijanskih političara: Jaka Srbija znači jaku Republiku Srpsku

Najviši funkcioneri iz susjedne Srbije ovih dana u javnost šalju identičnu, očito koordinisanu poruku kako jaka Republika Srbija znači jaku Republiku Srpsku. Na ovaj način prešutno se poručuje da jaka Srbija nije garant jake BiH, već samo jednog od njenih entiteta.

O tome koliku podršku vlast predvođena Aleksandrom Vučićem daje režimu predsjednika RS Milorada Dodika najbolje dokazuje jučerašnji istup predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Uprkos tome što najsiromašniji stanovnici Evrope žive u RS-u, premijerka Srbije Ana Brnabić jučer je, nakon zajedničke sjednice Vlade Srbije i Vlade RS-a u Trebinju, pohvalila reformske poteze vlasti u manjem bh. entitetu ističući da su “odlični rezultati” vidljivi.

Posebno je zanimljiva bila izjava predsjednice Vlade Srbije u kojoj je poručila da je “Republika Srpska jača kad je jaka i Srbija”. Ona je dodala i da nikada veće ekonomske, političke, trgovinske i sportske saradnje nije bilo između Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta.

Samo dan poslije identičnu poruku u javnost poslao je i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin koji je, gostujući na Pink televiziji, jasno poručio da je za sve Srbe najbolje da Srbija bude jaka država.

“Bude li Srbija slaba država neće biti ni Republike Srpske i neće biti Srba na Kosovu”, kazao je Vulin.

Ovim povodom razgovarali smo sa zastupnikom u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudinom Mehmedovićem koji nam je rekao da poruke premijerke i ministra odbrane Srbije jasno govore o teritorijalnim pretenzijama Srbije prema BiH.

“BiH ima svoj suverentitet, teritorijalni integritet, granice i državne institucije koje vode računa o sigurnosti svih njenih građana pa i građana u entitetu RS. Srbija se mora konačno odrediti u odnosu na teritorijalne pretenzije prema BiH i da konačno stavimo tačku na to”, rekao je Mehmedović.

Ističe da su uzroci svih ratova na ovim prostorima zapravo bile pretenzije, želje i težnje Srbije da osvoje teritoriju koja se zove Bosna i Hercegovina. Kako kaže, njihov politički projekt koji je imperijalistički i osvajački ne dolazi u obzir.

“Takvi projekti ne dolaze u obzir. Institucije Bosne i Hercegovine sposobne su da štite svoje građane od takvih nakana”, rekao je Mehmedović.

Visoki funkcioneri iz entiteta RS već godinama kontinuirano napadaju državne institucije. Najviše napada je usmjereno na Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) BiH koja je lažno optuživana za prisluškivanje državnog vrha Srbije. Posljednji napadi uslijedili su jer je OSA (kao što bi uradile i službe svih drugih država) zabranila ruskom ratniku Zaharu Prilepinu, koji je ratovao u Čečeniji i Ukrajini, da uđe u BiH. Političarima iz RS-a bila je sporna i zabrana ulaska ruskom milijarderu Konstantinu Malofejevu iako je utvrđeno da je zabrana donesena zbog pranja novca.

“To su politički sateliti Republike Srbije. Problem i jeste što oni žele da sruše institucije koje bi se mogle oduprijeti imperijalističkim ciljevima Srbije”, kazao je Mehmedović.

Što se tiče razgraničenja Srbije i Kosova, odnosno eventualnih reperkusija po BiH, Mehmedović je rekao kako bliža historija Balkana pokazuje da kad god je Srbija bila jaka onda je Balkan imao problem.

“To je nažalost rezultiralo krvavim ratovima. Dakle, što se tiče odnosa Srbije i Kosova, to je njihova unutrašnja stvar i neka to oni sami među sobom rješavaju. Kada je riječ o odnosima prema BiH, ni milimetar teritorie ne može doći pod znak pitanja, bez obzira na to kako se razgraničili Srbija i Kosovo”, rekao je Mehmedović.

Zaključio je riječima da stabilnost Balkana zapravo znači slabu Srbiju, jer jedino tako mogu u potpunosti doći do izražaja demokratija i sloboda.

“Sve dok je Srbija jaka, uvijek ćemo imati problem na Balkanu”, kazao je Mehmedović.

Ovim povodom za komentar smo kontaktirali i ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljošu Čamparu koji nam je kazao kako smatra da posljednje izjave funkcionera Srbije, ali i Republike Srpske, nisu ništa novo, nego jeftin i populistički pokušaj “boljeg” predizbornog pozicioniranja trenutnih vlasti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS.

“Nedopustivo je miješanje Srbije u unutrašnja pitanja naše domovine. Neka ne zadiru u Bosnu i Hercegovinu i njene granice. Izjave koje ukazuju na to su opasne i susjede treba upozoriti da se bave politikom svoje, a ne drugih suverenih i međunarodno priznatih zemalja. Takvo igranje emocijama naroda nije mudar politički cilj, nego potez koji odaje njihov strah i slabost zbog rješavanja pitanja Kosova”, kazao je Čampara.

Zaključio je riječima da je bliska prošlost uvijek u sjećanju bh. patriota, što naravno znači i naš povećan oprez i budnost.

klix.ba

Related posts