Olujni udari bure uzrokovali širenje požara u Hrvatskoj

Bura s olujnim i orkanskim udarima, ponegdje većim i od 150 km/h, uzrokovali su teškoće u saobraćaju, ali i potpomognuli širenju požara na otvorenim područjima koji su zabilježeni na području sedam hrvatskih županija: Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Karlovačke.

Prema podacima Hrvatske vatrogasne zajednice, u Splitu je oko 4 sata izmjeren najjači udar bure u historiji mjerenja, čak 176 km/h, a orkanski udari bure su zabilježeni u podvelebitskom kanalu, te na makarskom i dubrovačkom području. Uz jaku buru, osjećaj hladnoće je -10 stepeni.

Prema izvještaju MUP-a, na području Policijske uprave (PU) dubrovačko-neretvanske, požar na području Čilipa, Suvarevina u općini Konavle proširio na borovu šumu, a opožarena površina je procijenjena na oko 3,5 hektara.

Na području PU splitsko-dalmatinske zaprimljene su dojave o osam požara na otvorenom prostoru, od čega MUP izdvaja tri požara koja su planula u večernjim satima i jedan jutros: na području Brda u Splitu planuo je požar u kojem gore nisko rastinje i trava, a zahvatio je i oštetio parkirano lično vozilo. Prilikom gašenja jedan vatrogasac je zadobio lakše tjelesne povrede.

U Makarskoj je izbio požar u Vukovarskoj ulici kod nadvožnjaka, a gorjelo je nisko rastinje.

Zbog širenja požara, usljed jakog vjetra, policijski službenici evakuirali su stanare obližnjih stambenih zgrada, a nakon 20 minuta kada se stanje smirilo, građani su se vratili u svoje domove.

Požar je ugašen nakon dva sata.

Kod mjesta Podgora izbio je požar koji je zahvatio oko 12 hektara trave i niskog rastinja koji je je lokaliziran, a vatrogasci dežuraju na požarištu zbog bure.

U Subotu u jutarnjim satima zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora na području Gradca.

Požar je i dalje aktivan, a površina nije procijenjena.

Na području PU zadarske u petak večer došlo je do požara rastinja jugoistočno od Nina prema Zatonu. Nošen olujnom burom, požar se brzo proširio prema Zatonu te je prešao i cestu koja povezuje Nin i Zaton.

Policijski službenici sudjelovali su u evakuaciji stanovnika iz 70-ak kuća na rubnom području Zatona.

Požar je tokom noći stavljen pod nadzor i oko 4 sata ujutro ugašen.

Tokom noći i jutra policija je zaprimila veći broj dojava građana o slomljenim stablima i granama koji se nalaze na cestama, oštećenjima niskonaponskih električnih stubova koje je polomila bura, oštećenih automobila pod odlomljenim koršnjama, međutim, važno je istaknuti kako nije bilo dojava o povrijeđenim građanima.

Related posts