Oko 500 povrijeđenih u nemirima u Kataloniji

Španske i katalonske vlasti dale su, još uvijek nepotpune, podatke o broju povrijeđenih građana i policajaca udanašnjim neredima zbog održavanja referenduma o nezavisnosti Katalonije, piše agencija Patria.

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau izjavila je kako u Kataloniji danas povrijeđeno više od 460 ljudi.

Ministarstvo zdravlja Katalonije objavilo je detaljnije podatke o broju povrijeđenih osoba. Njih 216 je iz Barcelone, 80 iz Girone, 64 iz Lleide, 53 iz Terres de L’Ebre, dok je njih 27 iz centralne Katalonije, a 25 iz Tarragone. Dvoje ljudi je hospitalizirano u Barceloni.

U općini Sant Joan de Vilatorrada, koja se nalazi 50 kilometara od Barcelone, pripadnici Guardije i agenti Mossosa snimljeni su u međusobnom naguravanju ispred birališta.

Špansko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je podatke o današnjoj operaciji u Kataloniji. Kažu da su zatvorili 92 ilegalna birališta i uhapsili troje ljudi, uključujući i jednu djevojku, zbog građanskog neposluha i napada na službene osobe.

Do sada jepovrijeđeno 9 policajaca i 3 člana Guardie. Katalonska policija Mossos tvrdi da su tokom dana zatvorena 244 birališta. Na području Katalonije ujutro je bilo otvoreno 2 hiljade birališta.

Vođa britanskih laburista Jeremy Corbyn pozvao je premijerku Theresu May da razgovara sa španskim premijerom i pokuša zaustaviti policijsko nasilje.

Glasnogovornik katalonske vlade Jordi Turull optužio je španskog premijera za nasilje.

– Za svu ličnu i materijalnu štetu odgovoran je isključivo španski premijer Mariano Rajoy i vlada Narodne stranke.

Related posts