Sezonsko je najzdravije: Ovo biste trebali jesti tokom oktobra

Iz tog razloga mnogi često upadnu u rutinu, pa jedu istu hranu.

Nutricionisti kažu da, kada bismo jeli sezonske namirnice, hranili bismo se raznovrsno, jer namirnica, koja se uzgaja na prirodan način, ne može biti dostupna tokom cijele godine.

Vodite li računa o sezonskoj prehrani, i kvaliteti namirnica, evo koje voće i povrće bi se trebalo naći na vašem jelovniku tokom oktobra.

Cvekla

Cvekla sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, magnezija i kalija. Odličan je izvor folne kiseline i mangana. Jedite je u salati ili pripremite sok.

Brokula

Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, kalcija, željeza, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalija i mangana.

Prokulice

Sadrže malo zasićenih masti i jako malo holesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina K, A, C, B6, folne kiseline, kalija i mangana.

Kupus

Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a odličan dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana. Kupus ne moramo uvijek jesti na isti način.

Repa

Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor vitamina B6, kalcija, fosfora i mangana, a odličan dijetalnih vlakana, vitamina C i kalija. Repa je jako ukusna i hranjiva.

Karfiol

Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor proteina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana.

Bundeva

Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor vitamina E, tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline, kalcija i magnezija. Odličan je izvor vitamina A, C, kalija i mangana.

Šljive

Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A i K, a odličan vitamina C.

Grožđe

Sadrži malo holesterola, zasićenih masti i soli. Dobar je izvor vitamina C i K. Grožđe je ukusno, hranjivo i za vrijeme njegove sezone puno pristupačnije.

Narandža

Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor vitamina, folne kiseline i kalijaa, odličan dijetalnih vlakana i vitamina C.

Kruške

Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor vitamina C i dijetalnih vlakana. Kruške su odlične za pripremu deserta i dobro se slažu uz đumbir.

Jabuke

Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Dunja

Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i bakra, a odličan izvor vitamina C. Dunje su popularne za izradu kompota i džema.

Brusnice

Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A i K, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana.

Related posts