Ogrešević i Ružnić zabrinuti - sve manje migranata u USK

“Nakon što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović u analizi proteklog perioda i izazova koji su ga obilježili između ostalog naveo da je migrantska kriza stavljena pod kontrolu zahvaljujući ministru Selmi Cikotiću, jedan za drugim javili su se samoprozvani zaštitnici Krajišnika i Krajine Nermin Ogrešević i Mustafa Ružnić. Kako su u medijskim istupima iznijeli niz besmislica, važno je ukazati na nekoliko činjenica koje demaskiraju njihov odnos prema problemu ilegalnih migracija. Njihovi plastični primjeri, poput onog o gužvi u mrtvačnicama zbog migranata, ni izbliza ne pokazuju trenutno stanje migracija u Unsko-sanskom kantonu. Iako je od početka mandata ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića Vladi Unsko-sanskog kantona pružena ruka saradnje i ostvarena komunikacija na svakodnevnom nivou, Ogrešević i Ružnić su uporni u namjeri da migrantsku krizu manipulacijom i lažima iskoriste za prikupljanje jeftinih političkih poena s ciljem stvaranja animoziteta građana USK prema institucijama države Bosne i Hercegovine.

Trenutna situacija pokazuje da je od imenovanja ministra Cikotića poduzet niz aktivnosti s ciljem da se Krajina ne pretvori u novo krizno žarište: otvaraju se novi privremeni prihvatni centri van naseljenih mjesta, a drugi postepeno zatvaraju, Služba za poslove sa strancima kontinuirano izmješta migrante iz napuštenih objekata i divljih kampova u privremene prihvatne centre i uvodi se red u aktivnosti koje se odvijaju van kampova, što rezultira drastičnim smanjenjem njihovog prisustva na ulicama u odnosu na prethodni period, jačaju se materijalno-tehnički kapaciteti agencija, organizuje se obuka za novih 300 kadeta za potrebe Granične policije.

Za rješavanje problema izazvanih krizom potrebno je učešće svih nadležnih aktera, a ne samo institucija na čijem čelu se nalaze kadrovi SDA. Prava adresa za odgovor na pitanje zašto teret krize nije podijeljen na teritorij cijele BiH je SNSD, stranka kojoj su Ogrešević i Ružnić prodali biračke odbore u Srebrenici.

Stvarni problem Ogreševića i Ružnića je upravo uspostavljanje sistema, kontrole, zaštite granice, jačanje kapaciteta svih službi, presijecanje krijumčarskih lanaca i općenito ozbiljan napredak u upravljanju migrantskom krizom. To im smanjuje šanse za fabriciranje laži i autonomašku retoriku, koja se najbolje ogleda u činjenici da se ono što Laburistička stranka zastupa sa lokalnog nivoa Velike Kladuše u odnosu prema državnim institucijama u potpunosti podudara sa stavovima NES-a (bivše A-SDA) vidljivim na kantonalnom nivou. Vrijeme pokazuje, a tek će pokazati ko je, šta i kako u Bosni i Hercegovini radio po svim navedenim pitanjima, uključujući i Operativnu grupu kojom rukovodi Mustafa Ružnić”, navodi se u saopćenju KO SDA USK.

Related posts