Turistička atrakcija u Sanskom Mostu: Ugođaj za posjetioce na lađama

Mladi poduzetnik Mensur Unkić došao je prije dvije godine na ideju da turistima i posjetiocima u Sanskom Mostu ponudi vožnju neobičnim lađama, na dijelu toka rijeke Sane između dva gradska mosta.

Kaže kako je prije dvije godine kupio lađu, koja je za kratko vrijeme obogatila turističku ponudu u ovome gradu, ali je uspješnu priču prošle godine prekinula pandemija virusa korona.

I pored toga što je protekla godina bila neuspješna, nisam odustajao, pa sam u međuvremenu nabavio još jednu lađu, koju je po mojoj narudžbi napravio poznati lađar Himzo Bužimkić iz Bosanske Krupe. Nažalost, zadesila me nezgoda u decembru prošle godine i nabujala Sana mi je otrgla i odnijela jednu lađu. Našao sam je dvadesetak kilometara nizvodno, kod Oštre Luke, i u međuvremenu uspio sam da je popravim i vratim u pređašnje stanje – kaže Unkić.

Dodaje da se nada boljim danima i dobroj turističkoj sezoni koja predstoji, s obzirom na popuštanje epidemioloških mjera u svijetu, zbog čega se očekuje dolazak brojnih Sanjana koji žive i rade u dijaspori, ali i drugih gostiju. Objašnjava kako lađe imaju kapacitet od osam osoba, te dodaje kako je svoju, za ovdašnje lokalne prilike, inovativnu djelatnost uredno prijavio.

Lađe imaju ugrađene klupe i stol, nadstrešnicu protiv sunca, pa čak i noćnu rasvjetu. Pokreće ih ekološki nečujni motor kojeg napaja automobilski akumulator od nekoliko konjskih snaga i vožnja Sanom je uistinu jedinstven doživljaj, posebno u noćnim satima – dodaje Unkić.

Kaže kako potencijalni korisnici po pristupačnim cijenama mogu birati da ih on vozi ili da sami iznajme lađu na određeno vrijeme.

U ponudu se, kako kaže, može ukalkulisati piće ili hrana, tako da ugođaj bude potpun, pišu Nezavisne.

Dodaje kako je ovaj dio toka rijeke Sane, za razliku od prijeratnog vremena, kada su se na ovim prostorima nalazila najpopularnija kupališta koja su vrvjela od posjetilaca, sada potpuno zanemaren i zaboravljen.

Lađa je, kako kaže, njegov mali doprinos da se ova istorijska nepravda na neki način pokuša ispraviti. Unkić se nada kako će ova njegova poslovna ideja, u čiju realizaciju je, kako ističe, uložio značajna sredstva, biti uspješna i ekonomski isplativa.

Izvor: Bišćani.net/Hayat

Related posts