Očajničko bježanje vlasti iz Skupštine USK i nastavak NES-ovog ponižavanja SDP-a obilježili jučerašnje skupštinsko zasjedanje

“Jučer održana sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona još jednom je potvrdila da krajiška Vlada nema podršku u skupštinskim klupama, što je prije svega posljedica njihovog neodgovornog odnosa prema kantonalnim institucijama u cjelini.

Iako je Kolegij Skupštine regularno utvrdio dnevni red 20. redovne sjednice, koji je obuhvatio i materijale na koje su zastupnici, ali i cjelokupna javnost dugo čekali, sadržaj skupštinskog zasjedanja autokratskim metodama promijenio je premijer Mustafa Ružnić.

Kada mu je postalo jasno da uz sve truhle kompromise nije osigurao podršku materijalima koji demonstriraju njegove katastrofalne rezultate i (ne)rad kadrova NES-a, posegnuo je za povlačenjem čak pet tačaka sa dnevnog reda, od kojih su najznačajniji bili izvještaji o izvršenju budžeta za 2019. i 2020. godinu i izvještaj o radu i finansijskom poslovanju ŠPD-a “Unsko-sanske šume” za 2020. godinu, u kojoj su kadrovi NES-a uspjeli po prvi put od formiranja ovog preduzeća ostvariti gubitak u iznosu od 2,7 miliona KM.

Umjesto što opoziciju označava odgovornom za neusvajanje Odluke o premiji zdravstvenog osiguranja za 2022. godinu, premijer Ružnić bi građanima trebao odgovoriti zašto je taj materijal ostavio na dnevnom redu, a povukao one koji se direktno odnose na njega i direktora ŠPD-a. Ovakvi postupci šalju jasnu poruku da vladajućoj garnituri u USK nije stalo do boljeg i funkcionalnijeg zdravstva, nego isključivo do očuvanja premijerske, ministarskih, savjetničkih i direktorskih pozicija.

Povlačenjem tačaka utvrđenih dnevnim redom i promjenom karaktera skupštinskog zasjedanja premijer Mustafa Ružnić je priredio još jedno poniženje Skupštini Unsko-sanskog kantona, obesmislio postojanje i rad Kolegija Skupštine, a posebno degradirao predsjedavajućeg Razima Halkića i SDP koji se prema vladajućem NES-u odnosi servilno i podanički.

Jučerašnji ambijent u potpunosti opravdava dosadašnji bojkot Skupštine od strane opozicije, jer uprkos odlukama skupštinskog rukovodstva, NES-ov premijer sjednice Skupštine pretvara u formu bez ikakvog sadržaja.

Klub poslanika Stranke demokratske akcije osuđuje narušavanje kredibiliteta i autoriteta najvišeg zakonodavnog organa u Kantonu i poziva rukovodstvo Skupštine USK da osigura neometan rad izabranim zastupnicima uz realizaciju usvojenog Programa rada za 2021. godinu.

Medijski pritisci realizirani kroz tendenciozna izvještavanja RTVUSK, prijetnje discipliniranjem zastupnika, agresivna retorika kadrova NES-a i SDP-a neće natjerati Stranku demokratske akcije da prihvati politiku principijelne neprincipijelnosti, koja je postala ključna odrednica djelovanja vladajuće strukture u Unsko-sanskom kantonu”, navodi se u saopćenju Kluba poslanika SDA u Skupštini USK-a.

Related posts