Novi detalji o ubijenom mafijaškom bosu: U bijelo roblje preko Makedonije i Kosova prodao 3.000 žena

Dilaver Bojku, poznat i po nadimku Leku, ubijen je ispred svoje kafane u Strugi, na plaži Aqua blue, javili su jučer makedonski mediji.

Nakon zatvora navodno se bavio legalnim poslovimaBojku: Likvidiran ispred svoje radnje u Strugi

Bojku je poznati osuđenik koji se bavio nelegalnom prostitucijom, prenosi Plusinfo.mk.

Ubijen je metkom u glavu ispred svoje kafane u Strugi, javljaju makedonski mediji pozivajući se na policijske izvore.

On je bio šef mreže kriminalaca, koja se bavila trgovinom bijelim robljem, a nekadašnji američki ambasador u Makedoniji, Lorens Batler ga je prozvao “najpoznatijim državljaninom Makedonije”, piše Blic.

Američki Federalni istražni biro i Interpol bili su uključeni u istrage njegovih “poslova”, koje je vodio iz struškog sela Velešta, u kojem su, do 2006. godine održavane “aukcije” djevojaka, koje su otimane ili na prevaru regrutovane na Balkanu i državama bivšeg SSSR-a.

Bojku je navodno kontrolirao dva glavna ilegalna pravca za transport djevojaka i žena, naročito iz Moldavije, Rumunije i Ukrajine. Jedan je išao iz Bugarske, a drugi iz Albanije. Oba kanala su završavala u njegovom rodnom selu Velešta kod Struge, koje je važilo za mjesto sa najvećim brojem prostitutki u Makedoniji.

Prema pisanju medija, tamo je tada u svakom trenutku bilo od 200 do 250 žena spremnih za prodaju. Kako se pisalo, Leka je za sebe zadržavao dvadesetak najljepših, koje je nudio klijentima u svom baru “Espreso”. Nakon nekoliko mjeseci rada kod njega, on ih je prodavao na Kosovo, gde je ovaj biznis bio još profitabilniji.

Makedonska policija procjenjivala je, svojevremeno, da je Bojku posredovao u prodaji oko 3.000 žena, navodi RTS.

Protiv njega je od 1979. do 2001. godine policija podnijela čak 17 krivičnih prijava zbog podvođenja.

Nekoliko puta je hapšen, ali je tek 2002. godine osuđen na zatvor.

Uspio je da pobjegne iz zatvora zahvaljujući vezama u makedonskoj policiji. Pobjegao je u Crnu Goru, ali je već u decembru 2003. godine osuđen na 3 godine i osam mjeseci zatvora za posredovanje u vršenju prostitucije.

Nakon odležane kazne navodno se bavio legalnim poslovima u turizmu i ugostiteljstvu.

Related posts