Održana 25. jubilarna manifestacija „Izačiću ponosan mi budi“

U prisustvu velikog broja mještana Izačića i grada Bihaća na sportskom igralištu OŠ Izačić sinoć je održana jubilarna 25. tradicionalna manifestacija „Izačiću ponosan mi budi“.

Manifestacija koja baštini herojsku borbu mještana Izačića u odbrani grada Bihaća i države BiH i ove godine bila je prilika da se predstavnici Savjeta MZ Izačić, Grada Bihaća, Vlade USK-a, Vlade F BiH i ratni komandanti prisjete doprinosa kojeg su mještani Izačića i Vikića dali u odbrani države Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto, na herojsku borbu trajno će podsjećati imena 88 poginulih boraca i devet civilnih žrtava rata sa područja Izačića i Vikića. Stoga je u svom obraćanju Rasim Islamović, predsjednik Savjeta MZ Izačić istakao da mještani Izačića i Vikića kroz prisjećanje na svoje heroje šalju poruku da tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata i žrtve koje su dali patrioti za njen opstanak nikada neće biti zaboravljeni.

„Večeras sam tužan jer sa nama nije 88 naših saboraca koji su dali živote za našu slobodu. Istovremeno sam ponosan jer smo se svi zajedno izborili za svoju državu i slobodu i sada u miru nam treba jako jedinstvo i odlučnost da nikada ne dozvolimo da nam neko prekraja historiju i baca sjenu na sve časno što smo se boreći ostvarili. Uvjeren sam da to vi dragi mještani Izačića nikada nećete dozvoliti, a svjedok tome je i večerašnja manifestacija prisjećanja na heroje Izačića i Vikića“- kazao je Hamdija Abdić, ratni komandant 5.korpusa Armije R BiH.

Na značaj obilježavanja svih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata u svojim obraćanjima ukazali su i Ramiz Dreković, prvi komandant 5. korpusa Armije R BiH, Husein Rošić, premijer USK-a i Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede u Vladi F BiH. Oni su istakli da se u narednom periodu mora posvetiti veća pažnja djeci poginulih boraca i šehida, uz obavezu da se čuva dignitet herojske borbe boraca 5.korpusa Armije R BiH.

„Sjećanja na naše poginule obaveza su svih preživjelih, jer osim sjećanja, opominju i svjedoče o tragediji i žrtvama, ali i ponosu na herojsku i nadljudsku borbu koja je trajala do oslobođenja“- kazao je u svom obraćanju Dževad Malkoč, ministar za boračka pitanjau Vladi USK-a.

Zahvalivši se Savjetu MZ Izačić na odlučnosti i želji da nikada ne zaborave svoje mještane kojio su poginuli u odbrani svoga grada i države, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazao je da Izačićani mogu biti ponosni što su bili dio herojske „Sile nebeske“ koja je pokazala kako se ideje fašizma i negiranja civilizacijskih vrijednosti mogu časnom borbom poraziti.

„Budite ponosni na svoje sinove, očeve, braću i komšije koji su dali život za državu BiH. Gradska uprava Bihaća ovakve i slične manifestacije uvijek će podržati jer ne želimo dozvoliti da se historija zaboravi, a sa njom i istina kako smo nadljudskim naporima odbranili Bihaća i našu državu Bosnu i Hercegovinu„ – kazao je gradonačelnik Fazlić.

U sklopu manifestacija prisutni su imali priliku vidjeti dokumentarni film koji je posvećen poginulim borcima i civilnim žrtvama rata iz MZ Izačić.

Related posts