Građani BiH žrtve razbojništava na autoputevima u Italiji

Više građana BiH u proteklim godinama bili su žrtve razbojništava na slabijje osvijetljenim benzinskim pumpama na autoputevima u Italiji.

Kako je za Fokus.ba istakao generalni konzul BiH u Milanu Igor Babić ranije je bio izuzetno aktuelan problem ovih razbojništava.

“U posljednje vrijeme nismo primjetili povećan broj građana koji se javljaju kao žrtve bilo kakvih razbojništava i krađa, pa ni onih na autoputu. To ne znači da krađa i razbojništava nema, ali to je uobičajen broj”, rekao je Babić za Fokus.ba.

Dodao je da italijanska policija uvela pojačane kontrole i patrole kako po benzinskim pumpama uz autoput, tako i samog autoputa, pa je sada smanjen broj razbojništava i krađa.

Građani BiH koji su se javili portalu Fokus.ba istakli su da su u noćnim satima na auotuputu u Italiji ostali bez vrijednih stvari, mobitela, ali i putnih isprava. Babić ističe da se u tim slučajevima građanima izdaju privremeni dokumenti.

“Diplomatsko konzularna predstavništva pa i Generalni konzulat BiH u Milanu u slučaju da našim građanima bude ukradena putna isprava, izdaje dokument koji se zove putni list i koji služi za povratak u BiH”, naglasio je Babić.

Iz Generalnog konzulata BiH u Milanu uputili su savjete građanima BiH koji putuju kroz Italiju, prvenstveno da se za odmor na autoputu kroz Italiju biraju veće i osvjetljene pumpe i odmorišta,

“Također, vozilo treba parkirati tako da se uvjek ima vizuelni kontakt. Ne ostavljati vrijedne a po mogućnosti nikakve stvari u kabini vozila. Preporučujemo da se prije puta svaki građanin informiše putem interneta o brojevima i adresama diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u zemljama kroz koje putuju ukoliko im zatreba, da im bude pri ruci”, zaključio je Babić.

Related posts