Njemačka: Postignut dogovor o migrantima

Predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer je izjavio da su s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) aktuelne kancelarke Angele Merkel postigli dogovor u vezi sa sporom o migrantima, javlja Anadolu Agency (AA).

-Poslije intenzivnih razgovora CDU-a i CSU-a, postigli smo dogovor o tome kako možemo u budućnosti spriječiti ilegalnu imigraciju na granici između Njemačke i Austrije – rekao je Seehofer novinarima u ponedjeljak navečer u Berlinu nakon pregovora koji su trajali nekoliko sati.

Naglasio je da je zadovoljan dogovorom, dodajući kako i dalje želi ostati ministar unutrašnjih poslova Njemačke.

Još uvijek nema konkretnih detalja o dogovoru koju su postigle dvije partije.

Seehofer je u nedjelju navečer, poslije višesatne sjednice CSU-a, ponudio ostavku na mjesto stranačkog lidera te ministra unutrašnjih poslova, zbog neslaganja s migrantskom politikom njemačke kancelarke.

Ipak, ubrzo je pristao na nove razgovore sa čelnicima sestrinske CDU.

Njemačka kancelarka i ministar unutrašnjih poslova te zemlje Horst Seehofer imaju različito mišljenje kada je riječ o rješavanju problema migranata i azila.

Seehofer smatra kako s granica treba vratiti izbjeglice koje su ranije registrirane u članici EU-a, prethodno im je odbijen zahtjev za azil u Njemačkoj, ili nemaju dokumente, dok Merkel problem želi riješiti s zemljama članicama.

Related posts