Akcija na širem području Bihaća: SIPA hapsi krijumčare migranata

Po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, pripadnici SIPA-e, od ranih jutarnjih sati, na području Bihaća i okoline, vrše hapšenja i pretrese osoba, osumnjičenih za krijumčarenje ilegalnih migranata.

Akcija je usmjerena na ukupno šest osoba, osumnjičenih da su duži vremenski period, na području Bihaća, vršili nezakonit transport, skrivanje, smještanje i prebacivanje ilegalnih migranata preko granice BiH, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

– Osobe koje su pod istragom osumnjičene su da su duži vremenski period, kao organizirana skupina, dolazile u kontakt sa osobama koje kao ilegalni migranti borave u BiH, nakon čega su te osobe iz različitih krajeva BiH, za novčanu korist, tajno prevozili i smještali na području Bihaća i okoline, a nakon toga čekali pogodan trenutak za njihovo ilegalno prevođenje, izvan graničnih prijelaza na područje Hrvatske, kako bi im omogućili dalje kretanje ka zemljama EU-a – saopćeno je iz državnog Tužilaštva.

U ovom predmetu, SIPA i Tužilaštvo BiH proveli su istragu te prikupili dokaze da su osumnjičeni na ovaj način, vršili krivična djela uz stjecanje veće imovinske koristi.

Nakon hapšenja i pretresa, osumnjičeni će prema instrukcijama postupajućeg tužioca biti predati na dalje procesuiranje.

Izvor: Faktor

Related posts