Netanyahu kontra desničarskih ministara u vladi: Želim da stvari budu jasne, ne želimo okupirati Gazu

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu odbacio je tvrdnje desničarskih ministara o tome da će Izrael širiti svoja naselja na teritoriji Gaze te je poručio kako Izrael nema takav cilj na ovom području.

U govoru koji je objavljen na društvenim mrežama, a koji se pojavio uoči saslušanja na Međunarodnom sudu pravde u Hagu, Netanyahu je govorio o ciljevima Izraela u Gazi.

“Želim da nekoliko stvari bude potpuno jasno. Izrael nema namjeru trajno okupirati Gazu ili raseliti civilno stanovništvo. Izrael se bori protiv Hamasa, a ne protiv Palestinaca i mi to radimo u potpunosti sa međunarodnim pravom”, rekao je Netanyahu.

Također, Netanyahu se osvrnuo i na status Gaze nakon rata.

“Naš cilj je osloboditi Gazu od Hamasa i osloboditi naše taoce. Kada se to postigne, Gaza se može demilitarizovati i deradikalizirati stvarajući tako mogućnost za bolju budućnost Izraela, ali i Palestinaca”, poručio je premijer ove zemlje.

Podsjetimo, nekoliko izraelskih ministara krajnje desnice, uključujući i ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira, govorili su o tome kako je palestinsko stanovništvo potrebno raseliti sa područja Gaze te da Izrael na tom području treba proširiti svoja naselja.

Osim toga, ministri su naglasili kako su već postignuti načelni dogovori sa pojedinim afričkim zemljama o prihvatu palestinskih izbjeglica, ali je izraelska vlada vrlo brzo negirala ove navode.

Izvor: Klix.ba

Related posts