Netanijuhova supruga osumnjičena za mito

Visoki policijski zvaničnik obavijestio je sud u Tel Avivu da se supruga premijera Izraela Sara Netanijahu sumnjiči za primanje mita, prenose izraelski mediji.

Slučaj nazvan 4.000 uključuje sumnje da je premijer Benjamin Netanijahu naredio poseban tretman telekomunikacionog giganta Bezek u zamjenu za povoljno izvještavanje o svojoj porodici na novinskom sajtu Vala (Walla) koji pripada Bezeku.

Sumnja se da su Netanijahuovi saradnci promovisali propise koji su donijeli Bezaku milione dolara u zamjenu za to. Još u junu su izraelski mediji izvijestili da se očekuje da vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit podigne optužnicu protiv Netanijahua za mito u tom slučaju.

Uz to su aludirali da je Sara Netanijahu vršila pritisak da se o premijeru izvještava pozitivnije i da je čak prijetila u određenim momentima zbog negativnih izvještaja.

Današnje saopštenje je, međutim, prvo zvanično da je i ona osumnjičena. Netanijahuova supruga je već optužena u drugom slučaju da je pronevjerila desetine hiljada dolara jer je naručivala obroke u elitnim restoranima, iako je u rezidenciji premijera zaposlen kuvar.

Policija je preporučila podizanje optužnice protiv Netanijahua u dva druga slučaja korupcije, podsjeća Asošiejted pres. Advokati Sare Netanijahu su porekli nove sumnje.

“Šta je novo u toj novoj apsurdnoj sumnji? Da je policija rekla šta su uradili. To je potpuno pogrešno”, naveli su advokati u saopštenju.

Netanijahu je sve vrijeme poricao da je bilo šta loše učinio i da se radi o medijskom “lovu na vještice” protiv njega i njegove porodice.

Početkom ovog mjeseca policija ga je ispitivala u vezi s pomenutim slučajem.

Netanijahu je ispitivan jedanaest puta, svaki put po više sati, u vezi s raznim sumnjama na korupciju, uključujući i sumnje da je primao skupe poklone od bogatih stranih biznismena.

Related posts