Ne možemo se sami nositi s migrantskom krizom

“Migranti pronađeni skriveni u kamionu”, “Granična policija uhapsila 30 migranata kod Zvornika”, “BiH nema kapacitete za smještaj izbjeglica”… samo su neki od medijskih naslova posljednjih mjeseci.

Dok predstavnici vlasti apeliraju i redovno upozoravaju da se naša zemlja nalazi u žiži izbjegličke krize ne bi li stigla pomoć iz drugih zemalja, građani BiH se samoinicijativno organiziraju i pomažu izbjeglicama s Bliskog istoka.

Vapaj iz Bihaća

Pored sigurnosnih izazova, migracije su i odlična prilika za trgovce ljudima. Pokazuju to i posljednje akcije Granične policije BiH i hrvatskog USKOK-a “Taurus” i OX, u kojima je uhapšeno šest kriminalaca iz BiH koji su od migranata uzimali 500 eura za prebacivanje preko granice.

Azilantski centri odavno su popunjeni. Migranti iz Pakistana, Afganistana, Sirije, Palestine… spavaju po parkovima, pasažima i haustorima. Gladni i žedni, tumaraju gradovima.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, dramatično je prošle sedmice pozvao državne vlasti, a prije svih ministra sigurnosti Dragana Mektića, da im pomognu svim mogućim kapacitetima.

– Mi se, zaista, ne možemo iznijeti s ovolikom navalom migranata – kazao je Fazlić.

S druge strane, građani Sarajeva su uzeli stvar u svoje ruke i donose hranu, piće, odjeću. Na raznim grupama na društvenim mrežama organizirane su akcije prikupljanja novčane i svake druge pomoći.

Punkt kod Vijećnice

– Danas smo bili kod Vijećnice. Ima mnogo izbjeglica. Sakupljali smo novac za karte, jer svi idu u Bihać pa onda dalje. U razgovoru sa ženama koje su gore svakog dana, najpotrebnije je da se sakuplja novac za karte. Jedna karta za Bihać košta 45 KM. Mi smo sakupili za 13 osoba – jedna je od objava na Facebooku.

Jedna Sarajka je čak ustupila svoj stan za porodicu sa malom djecom.

– Mala Sara je spavala u parku, ali zahvaljujući vama i vašem širenju statusa, udruženim snagama je osiguran stan ovoj porodici. Naročito velika hvala vlasnicima stana, koji su velikodušno ustupili svoju imovinu porodici koju i ne poznaju – napisano je u grupi “Pretty Woman”.

UN: U BiH stižu i djeca bez pratnje

Nedavni izvještaj Ujedinjenih naroda pokazao je da je u BiH u 2018. ušla 21 maloljetna osoba bez pratnje. Više od 600 migranata dobilo je pomoć u transportu, hrani i psihološkom savjetovanju, a za 640 osoba osigurana je pravna pomoć.

Pomoć u UNHCR-ovom Info-centru u Sarajevu zatražio je 521 migrant, dok su azil zatražile 253 osobe, i to 221 muškarac i 32 žene.

– Broj pridošlica se u 2018. više-manje udvostručavao svakog mjeseca, a broj izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć na lokacijama širom države, nastavlja rasti. Većina ih prelazi granicu ilegalno, a najviše stižu iz Crne Gore i Srbije. Trenutno se većina izbjeglica i migranata nalazi u Sarajevu i okolici – navodi se u izvještaju UN-a.

Provale u vikendice

Na području Unsko-sanskog kantona zabilježene su i prve provale i pljačke za koje su osumnjičeni migranti.

– Provaljeno je u nekoliko vikendica i skladišta. Policiji otežava posao to što nema prevodilaca pa se tim ljudima ne može ni suditi – rekao je Fazlić na konferenciji za novinare.

avaz.ba

Related posts