Narod priča o čudu: Selo u Bihaću u kojem kuće ‘hodaju’

Vrsta, mjesna zajednica koja pripada gradu Bihaću, smještena na brdovitoj visoravni u blizini granice s Hrvatskom, na lokalnom putu koji povezuje Bihać s Velikom Kladušom, od pamtivijeka stoji tu na trusnom tlu.

Trusno tlo ovdje nije samo metaforički pojam, zbog činjenica da su ratovi i mnoge vojske ovuda prolazile, nego je i bukvalno tako. Cijelo selo je smješteno na klizištu, koje nije poput uobičajenih klizišta koja se povremeno jave, ovdje se stotinama godina tlo polagano pomjera, a kuće u selu bukvalno “hodaju”.

U Bihaću se u šali kaže da ovdje mještani kada prodaju kuću napišu kako “nije mnogo prešla”. Međutim, stanovnicima Vrste to baš i nije smješno.

Poneki njihovi sugrađani srpske nacionalnosti koji se nemaju namjeru vraćati i prodaju kuće. Ali, domaćini su ponosni na svoje mjesto i ne planiraju nikad napustiti ognjišta svojih pradjedova.

Davno nekad, zbog prirodnih materijala kuća i nedostatka infrastrukture nije se toliko primjećivalo kretanje tla. A danas, na primjer, radnicima “BH telecoma” Vrsta je noćna mora, jer svako malo imaju intervencije zbog prekida podzemnih kablova, kazao nam je inžinjer Mehmed Begić.

Na licu mjesta i mještani su nam pokazali razvodne telefonske kutije koje pucaju i otkidaju se sa svojih ležišta. Slična stvar je i kada je asfaltni put u pitanju.

Opština čini koliko može, popravlja se šta se da popraviti, spremno se pomoći čak i vlasnicima kuća koji imaju uredne građevinske dozvole, ali većina ljudi ih nema.

Mještanin Izet Imširović, radnik civilne zaštite, kaže da je trenutna opštinska administracija učinila mnogo za selo. Na terenu smo zatekli i građevinsku inspekciju, koja na poziv mještana vrše nova mjerenja štete na kućama.

Prošle godine ovamo su dolazili i geolozi iz Tuzle, ali ništa ni oni ne mogu učiniti. Jedni predlažu sadnju drveća sa dubokim korijenjem, drugi uređenje vodotoka oborinskih voda, pa čak i pažljiv odabir građevinskog materijala za kuće.

Zabilježili smo da u selu nekolicina mještana eksperimentišu s tradicionalnim materijalima, kamenom i drvetom.

Related posts