Istraživanje pismenosti provedeno u 20 škola u USK

Istraživanje je provedeno i u 20 škola u USK, a u suradnji s mjerodavnim obrazovnim vlastima i školama, sve u cilju unapređenja kvaliteta i razvoja učinkovitog obrazovanja za sve učenike. Rezultati istraživanja bit će međunarodno objavljeni u decembru 2019. godine, nakon čega će se pristupiti izradi sekundarne analize.

Prema riječima Muhameda Ramića ministra obrazovanja USK cilj ovog projekta je da se sagleda gdje je ovo područje BiH, tj. gdje su djeca u pogledu obrazovanja u okviru Evrope, kao i to u kojem pravcu treba država djelovati u sistemu obrazovanja.

PISA istraživanje, u kojemu učestvuje preko 80 država svijeta, provodi se od 2000. godine pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj a BiH po prvi put učestvuje u sedmom ciklusu ovog istraživanja. PISA nema naglasak na nastavnim planovima i programima i reprodukciji usvojenih znanja, nego na sposobnostima učenika za primjenu usvojenih znanja i vještina stvarnim u životnim situacijama.

Osim o znanju i vještinama učenika, PISA prikuplja podatke o individualnim, školskim i sistemskim faktorima koji imaju utjecaj na postignuća učenika i pruža indikatore trenda.

rtvusk.ba

Related posts