Izricanje presude Fahrudinu Radončiću i ostalima 16. maja

Presuda Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću, optuženim za ometanje rada pravosuđa, zastrašivanje i utjecaj na svjedokinju Azru Sarić, bit će izrečena 16. maja u 13 sati.

Ovo je danas najavilo tročlano Sudsko vijeće kojim predsjedava Hasija Mašović, a članovi su sudije Ranko Debevec i Mirsad Strika.

Danas je u Sudu BiH završeno iznošenje završnih riječi odbrane. Advokati odbrane u potpunosti opovrgavaju krivična djela koja se Radončiću i ostalima stavljaju na teret. Fahrudin Radončić od početka tvrdi da je riječ o politički montiranom procesu protiv njega, a braniteljica Bakira Dautbašića, Tatjana Savić, danas je u završnoj riječi ustvrdila kako iza svega stoji tužilac Dubravko Čampara, motiviran ličnom osvetom prema Radončiću.

– Ne postoje ni osnovni elementi krivičnih djela koja se optuženima stavljaju na teret. Iz dokaza Tužilaštva ne proizlazi bilo kakvo zajedničko djelovanje, dogovaranje ni povezane radnje optuženih. Fahrudin Radončić sa Bilsenom Šahman i Zijadom Hadžijahićem nikada nije imao nikakav kontakt i proizlazi da se Bakir Dautbašić jedini udružio – sa Radončićem se udružio kao član SBB-a, sa Bilsenom Šahman u vanbračnu vezu, a sa Zijadom Hadžijahićem u poslovno-prijateljsku vezu koja traje već dugi niz godina – kazala je Savić.

Ona je dodala da “puka komunikacija između određenih lica ne može dovesti do zaključka da su se oni udružili radi vršenja krivičnih djela”.

– Ne osporavamo da je Bakir Dautbašić razgovarao sa Radončićem u vezi sa imenovanjem Nermane Hadžijahić za ambasadoricu, jer je on bio zadužen u SBB-u za kadrovska pitanja. Međutim, ovdje nedostaje obećanje nagrade ili koristi koju je Hadžijahić navodno trebao učiniti za Dautbašića kao protuuslugu za imenovanje njegove supruge – kazala je Dautbašićeva braniteljica.

Savić je činjenice iz ovog predmeta nazvala “neobičnim spletom okolnosti” uzrokovanim, kako je kazala, “bjesomučnom potragom” Azre Sarić za specijalizacijom na KCUS-u, smrću pacijenta Sabahudina Hukare kojeg je Sarić liječila, te osvetom tužioca Čampare prema Radončiću. Naglasila je da se ključnim svjedocima Tužilaštva, Azri Sarić i Sabahudinu Žuji, “ne može u potpunosti vjerovati”, te da je “pristrasnost Čampare potvrđena odlukom o njegovom izuzeću iz predmeta koji se odnosi na Fahrudina Radončića”.

Advokatica Savić nije opovrgnula da su Žujo i Dautbašić razgovarali o Azri Sarić, ali to je, kako je kazala, “tema koja je došla u sklopu razgovora o koaliciji SDA-SBB i stvarima koje tu koaliciju opterećuju, kao što je suđenje na Kosovu”. Navode Sabahudina Žuje o tome kako mu je Bakir Dautbašić kazao da “zamoli” Azru Sarić da u svom svjedočenju na Kosovu “kaže istinu”, te mu tom prilikom prenio “selame od šefa” (Radončića, op.a.), Savić je djelimično opovrgnula.

– Imajući u vidu da je supruga Sabahudina Žuje druge nacionalnosti, riječ “selam” Dautbašić u razgovoru s njim iz poštovanja nikad nije upotrijebio – tvrdi Tatjana Savić.

Podsjetimo, istraga protiv Radončića i ostalih pokrenuta je nakon što je Azra Sarić, bivša djevojka Ramiza Delalića Ćele, prijavila da su Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman pokušali utjecati na nju kako bi u svom svjedočenju na suđenju Naseru Keljmendiju na Kosovu zaštitila Fahrudina Radončića, kao i samog Keljmendija. Nakon provedene istrage i prikupljenih dokaza, optužnicu protiv Radončića i ostalih podigao je tužilac Božo Mihajlović, koji je u međuvremenu suspendovan jer se i protiv njega u Tužilaštvu BiH trenutno vodi istraga. Predmet su potom preuzele tužiteljice Elvira Stanojlović i Suada Pašić.

Suđenje Radončiću i ostalima počelo je krajem marta 2016. godine. Interesantno je da u ovom procesu nije svjedočio niko od optuženih, iako je odbrana ranije najavljivala da će Fahrudin Radončić biti ispitan i u svojstvu svjedoka.

Izvor: Faktor

Related posts