Nadrealistički poraz BiH: Hrvatska usvojila zakon kojim se otvaraju vrata prodaji bh. imovine

Sabor Republike Hrvatske usvojio je na današnjoj sjednici u Zagrebu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju državnom imovinom. Ova legislativa, na žalost Bosne i Hercegovine, odobrava susjednoj državi da bh. imovinu na svojoj teritoriji daje u koncesiju, što dalje otvara vrata prodaji nekretnina koje su gradile nekada velike kompanije iz BiH. Naša zemlja na ovaj način može izgubiti milijarde eura vrijedne hotele i odmarališta.

Član 71. zakona kaže da Republika Hrvatska nekretnine na koje se odnosi Uredba o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriji Republike Hrvatske može dati u zakup na određeno vrijeme, po provedenom javnom konkursu, do sklapanja međunarodnog ugovora kojim će se razriješiti imovinskopravni odnosi na tim nekretninama ili do donošenja odluke o izuzimanju od zabrane raspolaganja.

“Za” su bila 83 hrvatska poslanika, 26 je bilo “suzdržano”, dok je protiv zakona bilo 15 poslanika. Među onima koji su bili “za” je i Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH i bivši državni parlamentarac naše zemlje.

Iako na prvi pogled izgleda kako zakon može poslužiti isključivo kao alat za ubrzanje procesa rješavanja pitanja imovine BiH na teritoriji Hrvatske, ostaje otvoreno pitanje koncesionara, odnosno njihovog prava da otkupe imovinu kojom raspolažu duže od 20 godina. To znači da BiH teoretski može doslovno izgubiti svoju imovinu jednom kada je otkupi treća strana.

Podsjećamo, ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao se, tokom februara 2018. godine u Zagrebu s ministrom državne imovine Republike Hrvatske Goranom Marićem, a tema sastanka bila je sukcesija imovine dviju država. I pored jasnog napora ministra Grubeše da se pregovori nastave i da se o ovom pitanju razgovara na najvišem nivou, uspjeh je izostao, saopćili su iz Ministarstva pravde BiH.

Ovo je još jedan primjer ekstremne nesposobnosti bh. vlasti u slučaju gdje se, samo na osnovu nekadašnjeg uspjeha bh. ekonomije mogla iskoristiti svojevrsna zlatna koka u ciglama i malteru. Blizu stotinu objekata koji vrijede milijarde eura na korak su od ispisa iz vlasništva Bosne i Hercegovine.

klix.ba

Related posts