Božo Ljubić u hrvatskom Saboru glasao za zakon kojim bi BiH mogla ostati bez vrijedne imovine

Hrvatski sabor je danas u drugom čitanju usvojio konačan Prijedlog zakona o upravljanju državnom imovinom koji se direktno tiče i bh. imovine na teritoriji Republike Hrvatske. Tim Zakonom BiH bi mogla ostati bez nekoliko milijardi eura vrijednih nekretnina.

Od ukupno 124 saborska zastupnika njih 83 je bilo za usvajanje konačnog prijedloga, 15 je bilo protiv, dok su 24 zastupnika bila suzdržana.

Među 83 zastupnika koji su digli ruku za konačan Prijedlog bio je i Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine i bivši državni parlamentarac naše zemlje.

Ovom legislativom odobrava se Republici Hrvatskoj da imovinu Bosne i Hercegovine na svojoj teritoriji ima pravo dati u koncesiju, čime se otvaraju vrata za prodaju nekretnina koje su gradile kompanije iz BiH.

Nakon niza pregovora ugovor o uređenju imovinsko pravnih odnosa između ovih dviju zemalja nije zaključen.

“Ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao se tokom februara 2018. godine u Zagrebu s ministrom državne imovine Republike Hrvatske Goranom Marićem, a tema sastanka bila je sukcesija imovine dviju država. Uprkos naporima ministra Grubeše da se pregovori nastave i da se o ovom pitanju razgovara na najvišem nivou, uspjeh je izostao”, saopćeno je danas iz Ministarstva pravde BiH.

Hrvatski Sabor je sredinom maja usvojio izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom Republike Hrvatske. Prema članu 71. ovog Zakona Ministarstvo za državnu imovinu Hrvatske ima pravo nekretnine, na koje se odnosi Uredba o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriji Republike Hrvatske, dati u zakup na određeno vrijeme, po provedenom javnom tenderu, do sklapanja međunarodnog ugovora kojim će se razriješiti imovinsko-pravni odnosi na tim nekretninama ili do donošenja odluke o izuzimanju od zabrane raspolaganja.

Prema odredbama ovog zakona, spomenuta imovina se može izdati na period od najviše 30 godina.

Iako na prvi pogled izgleda kako zakon može poslužiti isključivo kao alat za ubrzanje procesa rješavanja pitanja imovine BiH na teritoriji Hrvatske, ostaje otvoreno pitanje koncesionara, odnosno njihovog prava da otkupe imovinu kojom raspolažu duže od 20 godina. To znači da BiH teoretski može doslovno izgubiti svoju imovinu jednom kada je otkupi treća strana, ukoliko u međuvremenu BiH i Hrvatska ne pronađu rješenje.

klix.ba

Related posts