Na prodaju dio imovine JKP “Sana”

Stečajni upravnik Javnog komunalnog preduzeća „Sana“ Sanski Most, oglasio je prodaju jednog dijela pokretne i nepokretne imovine ovog preduzeća.

Imovina će se prodavati u zatečenom stanju, i to kombiniranom metodom pisana ponuda- neposredno usmeno nadmetanje. Javno nadmetanje ja zakazano za 25. septembar 2017. godine u 11 sati u prostorijama preduzeća.

Stečajni upravnik objavio je 17. augusta ove godine oglas o prodaji imovine, a predmet ponude je pokretna i nepokretna imovima koja se nalazi u vlasništvu ovog preduzeća, u kojem je pokrenut stečajni postupak prije tri godine. Ponuđena imovina podijeljena je na dvije cjeline, a prvu cjelinu čine četiri teretna vozla, od kojih su tri vozila za odvoz smeća i jedno vozilo servisna radionica, a njihova početna cijena se kreće između 5.000 i 11. 000 konvertibilnih maraka.

Na prodaju je ponuđen i jedan dio toplovodnih cijevi kao i ostalog materijala, koje se prodaje kao staro željezo. Drugi dio ponude, koji je mnogo atraktivniji, čine poslovni prostori ovog preduzeća koji se nalaze na prostoru nove pijace izgrađene neposredno nakon rata. Posebno se izdvaja poslovni prostor površine od oko 200 metara vadratnih, čija je procijenjena vrijednost 165. 000 maraka.

Također, među nepokretnom imovinom na istoj lokaciji ponuđena su i dva poslovna prostora površine 55 metara kvadratnih po cijeni od 33. 000 maraka, kao i jedan manji prostor ukupne površine 15 metara kvadratnih čija je cijena 15. 000 maraka. Tu su i tri pomoćna objekta manje kvadrature čija pojedinačna cijena iznosi 3. 000 maraka. Kako nas je upoznao Faruk Alagić, tehnički direktor preduzeća, na ovaj način nastoji se prodati imovina preduzeća koja trenutno nije u upotrebi, kako bi se od ostvarene prodaje izmirili dugovi nastali prije proglašenja stečajnog postupka.

Bitno je naglasiti da Javno komunalno preduzeće “Sana”, tri godine nakon uvođenja stečaja, sada posluje na zdravim osnovama, a u proteklom periodu vraćena je gotovo polovina dugovanja prema komitentima i zaposlenicima.

Prema riječima Faruka Alagića, vremenom je postignuta redovnost u isplati plata i toplih obroka zaposlenicima i njima se sukcesivno isplaćuju zaostala dugovanja. On je istakao kako se planira i reorganizacija za izlazak firme iz stečaja, a najavljena prodaja imovine upravo je jedan od načina da se u što kraćem roku okonča stečajni postupak.

Related posts