Uznemirujuće fotografije: Životinjski skeleti i “groblje ubijenih pasa” na deponiji iznad Bosanske Krupe

Čitalac Hadis Bajrić poslao je uznemirujuće fotografije deponije smeća iznad Bosanske Krupe.

Kako je naveo, uposlenici komunalnog preduzeća Čistoća iz Cazina su uhvatili psa njegovih roditelja, njihovog komšije i još nekoliko pasa lutalica, koje su potom ubili na deponiji Meždre – Vlaški Do.

– Na samo stotinjak metara od kapije na deponiji nalazi se infektivni otpad, životinjska tkiva, cijele životinje, svježe oguljene, friško uginula krava, kravlja koža spremna za preprodaju, stotine pasa, crvi, muhe. Vidio sam i djecu koja rade na deponiji. Fotografisao sam, na što su reagirali uposlenici, prijeteći mi policijom i procedurama – navodi Bajrić.

Ističe da je nakon toga napustio deponiju i prišao joj sa druge strane kako bi napravio još fotografija.

– Deponija nije ograđena. Sve liči na horor priču, čiji prizor upotpunjavaju lešinari na nebu. Prizori uginulih životinja koje trgaju i raznose psi, lešinari i druge životinje, potpuno ogoljeni skeleti, iznutrice raznih životinja… Fotografišem sve redom. Zbog laveža pasa primijetili su me uposlenici deponije i otjerali me – kazao je Bajrić za Faktor.

Ističe da danima niko nije dovezao zemlju kojom bi se prekrio životinjski otpad, a bager koji je pred kapijom deponije nije u ispravnom stanju i mjesecima nije upaljen te je tu samo forme radi.

– Pitam se da li se ovdje radi o trovanju ljudi koji rade na deponiji, zarazama, virusima, bakterijama. Kroz glavu mi prolazi konstatacija jednog prijatelja onkologa iz Sarajeva o povećanom broju pacijenta oboljelih od karcinoma iz Krajine, procjedne otpadne i zagađene vode, porozno tlo, rijeka Una odmah ispod deponije dva kilometra, turizam, a tu su i licemjerni plakati Vlade USK koja poziva da očuvamo prirodu za buduće generacije, ažurna naplata odvoza smeća, cijena odvoženja otpada jedna od najvećih u BiH… – navodi između ostalog.

On također kaže da je početkom augusta putem protokola predao dvije prijave u policijsku stanicu Cazin, jednu za nepropisno odlaganje, tretman i upravljanje otpadom, a drugu za mučenje i ubijanje životinja.

– Putem maila poslao sam prijave nadležnim službama čije sam kontakte uspio pronaći. Potrošio sam dio svog godišnjeg i radio posao policije, inspekcije, dobro plaćenih direktora komunalnih preduzeća, načelnika, ministara, savjetnika, premijera, tužilaštva, novinara, ribara, raftera, turističkih radnika. Poslikao, opisao, pročitao normative, pozvao se na prekršene članove, odnio na noge, ali do danas nisam dobio odgovor – ističe Bajrić te dodaje da je čuo da posljednjih dana kamioni “Čistoće” intenzivno dovoze zemlju na deponiju Meždre i prekrivaju životinjski otpad.

Related posts