MUP USK: PDA uređajem otkrivaju se prekršioci u saobraćaju

Primjena zakona o saobraćaju na području USK-a za strane državljenje, odnosno za vozila sa stranim registarskim pločicama uglavnom je bila neprovodiva, odnosno do naplate za kazne bilo je teško doći, ili u najčešćem slučaju nikako. Samo u posljednjih pet godina takvih ne naplaćenih kaznin je preko 13 miliona KM. Nabavkom tzv. PDA uređaja slika se u potpunosti promijenila. Primjera radi, u mjesecu augustu naplaćeno je preko 150.000 KM od strane stranih državljana i uveliko je policajcima na terenu olakšan posao.

Kontrolom stranih državljana na cestama USK-a, prvenstveno se željelo pozitivno djelovati na prevenciju u sprečavanje saobraćajnih nesreća u kojima su ne rijetko učestvovala vozila sa stranim registarskim oznakama, ali isto tako kao što je normalno u svim zemljama ne samo regiona i znatno šire, naplatiti kazna počiniocima prekršaja u saobraćaju. Sama procedura prilikom kontrole saobraćaja, na učesnicima u saobraćaju koji upravljaju motornim vozilama sa stranim registarskim pločicama, je pojednostavljena i znatno brža nego do sada, a samim tim i efikasnija u naplati istih.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova USK-a ističu kako su još otprije evidentirali ovaj problem i kako su pokušali isti riješiti sa Graničnom policijom na razne načine, ali nisu pronašli zajednički jezik, pa su samostalno krenuli u riješavanje istog. PDA uređaj je u principu Smart uređaj za pristup bazi podataka, koji je aktivan 24 sata i koji je otporan na sve vremenske uvijete. Cijena nabavke istoga iznosi 1800 KM, a nabavljena su dva, koja su se u potpunosti isplatila nakon svega nekoliko sati primjene.

Ekipa RTV USK se danas uvjerila u primjenu ovoga uređaja. Nakon provjere tri vozila zaustavljena slučajnim uzorkom, policija je pronašla jedno koje je imalo dvije kazne za prekomjernu brzinu u naseljenom mjestu. Kako za domaće učesnike u saobraćaju tako i za strance primjenju je se isti zakon. Ukoliko je prekršaj napravljen prije 7. februara ove godine tretira se po starom zakonu, a ukoliko je to učinjeno poslije navedenog datuma kazne su rigoroznije, ali u oba slučaja se može platiti 50% od predviđene kazne. Također, ostavljena je mogućnosti i za sudski proces koji se za strane državljane organizira u vrlo kratkom roku.

Related posts