Žalba peletare iz Ripča odložila izvršenje inspekcijskog rješenja

Iako je proteklo deset dana od kada je Uprava za inspekcijske poslove Tvornici peleta, nekadašnjem Amadintu, a današnjem FGP d.o.o Bihać zbog postojanja indicija zagađenja izdala rješenje o pojačanim kontrolama i mjerenjima, do danas se stvari nisu promjenile.

Podsjetimo, stanovnici MZ Ripač potpisali su peticiju za zabranu rada ovoj peletari, tvrdeći da je ona izvor zagađenja. I ranije su upozoravali nadležne da koncentracija dima, prašine i čestica piljevine, ali i buke koju emituje peletera tokom rada prelazi dozvoljene vrijednosti, međutim konkretnih odgovora nije bilo.

„Svjetlo na kraju tunela“ za mještane je bilo posljednje riješenje inspekcije i najave da bi ukoliko mjerenja pokažu nedozvoljene vrijednosti zagađujućih čestica, rad u tvornici mogao biti privremeno obustavljen, do čega nije nije došlo. U inspekciji su nam rekli da se rukovodstvo peletare žalilo na njihovo rješenje, te da žalba odlaže izvršenje. Nalaz nadzora uz obrazloženje, zajedno sa žalbom biće proslijeđen Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, a kada će ona biti rješavana i kakav bi mogao biti eventualni ishod nisu htjeli komentirati.- piše rtvusk.

Related posts