Mostarci se prisjetili Prijedora: Dan bijelih traka obilježen u gradu na Neretvi

Simboličnim vezivanjem bijelih traka Mostarci su se u Fejićevoj ulici prisjetili i poistovjetili s tragičnim sudbinama stanovnika Prijedora prije 26 godina.

Udruženja građana Brankovac i Muzej žrtava rata i genocida organizirali su obilježavanje ovog važnog i teškog dana iz naše historije.

Menvirsa Kmetaš Demić iz Muzeja žrtava rata i genocida kazala je nekoliko riječi o važnosti obilježavanja ovog dana u našoj zemlji.

“Na današnji dan obilježavamo dan stradanja u Prijedoru, dan kada je građanima Prijedora, Bošnjacima i Hrvatima, svim stanovnicima koji nisu bili Srbi, naređeno da na kući izvjese bijele čaršafe, a oni koji će hodati ulicama da se obilježe bijelim trakama”, kazala je Kmetaš Demić.

Haris Behram iz Udruženja građana Brankovac podsjetio je da je u Prijedoru ubijeno više od tri hiljade stanovnika, od toga 102 djece i 265 žena.

“Prijedor i okolina imali su najveći broj koncetracionih logora, a tu je pronađena i 61 masovna grobnica, od kojih je Tomašica najveća na Balkanu i u cijeloj Evropi”, izjavio je Behram, povezavši na kraju i ratnu sudbinu Mostara i Prijedora.

Related posts