Glas protiv tretmana migranata: GP Maljevac jučer bio blokiran zbog protesta aktivista

– Okupljeni iz različitih organizacija za zaštitu ljudskih prava širom Evrope okupili su se blizu granice u Maljevcu u Hrvatskoj, nedaleko od granice s BiH, i blokirali saobraćaj na skoro dva sata.

Više od stotinu aktivista iz Italije, Slovenije, Austrije, Njemačke i Austrije protestovalo je jučer nedaleko od Graničnog prijelaza Maljevac zbog lošeg tretmana migranata na bosansko-hrvatskoj granici. Oni su nakratko blokirali granicu u znak protesta zbog migracijske politike Evropske unije.

Okupljeni iz različitih organizacija za zaštitu ljudskih prava širom Evrope okupili su se blizu granice u Maljevcu u Hrvatskoj, nedaleko od granice s BiH, i blokirali saobraćaj na skoro dva sata. Hrvatski policajci suočavali su se ranije s optužbama za nasilno ponašanje prilikom vraćanja migranata koji su pokušavali ući iz Bosne i Hercegovine, što su vlasti negirale.

Migranti koji bježe od rata i siromaštva na Bliskom istoku, iz Afrike ili Azije dolaze na Balkan tako što prvo dođu u Tursku, a zatim se prebacuju u Grčku ili Bugarsku prije nego što krenu prema Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Izvor: RTVUSK

Related posts