Mladi u Zenici od najboljih IT kompanija u BiH učili o poslu budućnosti

U organizaciji ZeForge Communityja u Zenici je ovog vikenda održan prvi IT događaj pod simboličnim nazivom Hammer IT koji je okupio mlade, ali i najbolje IT kompanije iz cijele BiH koje su prenijele svoja znanja i iskustva.

Hammer IT je u Zenici okupio mlade iz cijele Bosne i Hercegovine, uglavnom srednjoškolce, studente, zaposlene, nezaposlene i one koji se u slobodno vrijeme bave poslovima iz IT sektora. Ovaj događaj bio je prilika da mladi nauče nova iskustva ili da postojeća nadograde.

U razgovoru za Klix.ba, jedan od predstavnika ZeForge Communityja Emin Dedić je izjavio kako je cilj bio kompanijama približiti sposobnosti mladih, ali i mlade približiti uspješnim bh. kompanijama.

“Nakon što smo vidjeli da postoje ljudi koji žele da uče i da rade, odlučili smo napraviti ovaj veliki događaj na kojem smo okupili neke od najboljih IT kompanija kako bi vidjele da Zenica ima kapacitete, prostor i mlade ljude koji bi mogli konkurisati za poslove i budu rame uz rame s najvećim programerima. Zadovoljni smo kako je sve proteklo, dobili smo pozitivne feedbackove gostiju i kompanija”, izjavio je Dedić.

Svi polaznici su mogli naučiti kako napraviti osnovnu web prezentaciju i postaviti je na internet.

Industrijski grad kao što je Zenica odlučio je pratiti potražnju tržišta i educirati mlade o zanimanjima koja se traže u 21. stoljeću. Upravo zbog toga, Univerzitet u Zenici će uskoro pokrenuti i Odsjek software inženjeringa što Dedić smatra značajnim korakom.

“Želimo napraviti krug, da skupimo ljude i napravimo vlastitu akademiju. Iz akademije želimo praviti kadrove koji bi počeli raditi na projektima ili nekim startupima. Sve ovo je garancija uspjeha, a novi odsjek nam je vjetar u leđa. Oduševljeni smo jer ćemo imati kritičnu masu koja danas odlazi u Sarajevo i druge gradove kako bi se educirali o ovome što će kod nas biti otvoreno”, dodao je Dedić.

Učesnici su slušali predavanja koja su im zaintrigirala maštu i spremila ih za nova iskustva u IT sektoru. Jedan od učesnika bio je i 24-godišnji Emir Kovačević koji smatra da IT sektor mladima može ponuditi više mogućnosti za zaposlenje.

“U Zenici ima veoma malo promocija IT-a, a ovo je do sada najbolje organizovan događaj. Imali smo priliku slušati odlična predavanja i iskustva. Radionice su bile odlične, kao i edukacija koja će koristiti svim polaznicima”, izjavio je Kovačević.

Cjelodnevni događaj u Impulsnom kreativnom centru Agencije ZEDA prisutnima je pružio priliku da uz opuštenu atmosferu razgovaraju o potencijalima IT sektora, iskustvima zaposlenika, prednostima i nedostacima rada u IT kompanijama, koje oblasti sve postoje i šta sve možete raditi u polju IT-a, kao i o svemu drugom što ih zanima.

Više od 300 posjetilaca imalo je priliku razgovarati s predstavnicima kompanija Atlantbh, Authority Partners, Bicom, Klika, Ministry of Programming, Mistral, NSoft, Rubicon i Spark te se upoznati sa prednostima rada u ovim kompanijama.

Uporedo s predavanjima, 15 polaznika je prošlo kroz workshop web developmenta zahvaljujući nesebičnoj pomoći Spark School iz Mostara i njihovog predstavnika Armina Delalića.

Događaj je ocijenjen kao veoma uspješan, zahvaljujući pozitivnoj energiji koja je vladala tokom čitavog dana i nezaboravnom druženju, a učesnici su se složili da je događaj bio svojevrsni praznik za programere u Zenici.

Partneri ZeForgea bili su NSoft, Spark, Agencija ZEDA, Impulse Creative Center, Inservio, Bit Alliance i Wearedevelopers.

Podršku realizaciji projekta su pružili: Grad Zenica, WorldChicago, Ekran, Preminger, RedBull, dok su medijski pokrovitelji bili: RSG radio, Klix, RTVZE i Zenicablog.

ZeForge community postoji više od godinu i to s ciljem promocije IT industrije u Zenici i omasovljenja IT-a kao i upoznavanja mladih ljudi. Cilj je i u budućnosti organizovati slične događaje koji će pomoći mladima da razviju svoje IT vještine.

klix.ba

Related posts