Šta Amerikanci nakon izbijanja skandala misle o Facebooku?

Manje od polovine Amerikanaca vjeruje da Facebook poštuje zakone o privatnosti u SAD, rezultat je objavljenog istraživanja Ipsosa i Rojtersa.

Ovi rezultati ilustruju izazove sa kojima se poznata društvena mreža suočava nakon skandala zbog zloupotrebe ličnih podataka više od 50 miliona korisnika.

Istraživanje sprovedeno od srijede do petka takođe pokazuje da manje Amerikanaca vjeruje Facebook-u nego drugim tehnološkim kompanijama koje prikupljaju podatke korisnika kao što su Apple, Alphabet, Google, Amazon, Microsoft i Yahoo.

Kako se navodi, 41 odsto Amerikanaca vjeruje da Facebook poštuje zakone o zaštiti njihovih privatnih informacija u poređenju sa Googleom kojem vjeruje 66 odsto građana, Microsoftom kojem vjeruje 60 odsto, i kompanijom Yahoo, kojoj veruje 47 odsto ispitanika.

Istraživanje je sprevedeno onlajn putem, na engleskom jeziku širom SAD i u njemu je učestvovalo 2.237 ispitanika, navodi Rojters.

Kompanija Facebook izgubila je više od 58 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, odnosno vrijednosti ove društvene mreže zbog skandala o curenju korisničkih podataka u koji je umiješana kompanija Cambridge Analytica.

Svjetski mediji izvijestili su tokom protekle sedmice da su podaci 50 miliona korisnika Facekook-a bez njihovog znanja i odobrenja poslati kompaniji Cambridge analytica koja ima politički centar za podatke i koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika Donalda Trampa 2016. godine.

Related posts