Mesić: Hrvatska zbog politike prema BiH gubi vjerodostojnost u EU

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, obratio se javnosti saopćenjem u vezi s pismom trojice bivših visokih predstavnika u BiH Federici Mogherini, prenose bh. mediji.

U pismu je Mesić istakao kako podržava stavove trojice bivših visokih predstavnika uz opasku da smatra opravdanim zabrinutost koju su izrazili.

“Podržavam stanovišta što su ih iznijeli gospoda Christian Schwarz-Schilling, Carl Bildt i Paddy Ashdown. Ta se stanovišta odnose na atmosferu stvorenu nakon izbora gospodina Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda. Smatram zabrinutost trojice bivših visokih predstavnika potpuno opravdanom i mislim da bi vlada Hrvatske to pismo, upućeno Visokoj povjerenici za vanjsku politiku i sigurnost EU, gospođi Federici Mogherini, trebala krajnje ozbiljno shvatiti”, naveo je Mesić.

Mesić je, osim toga, napisao da činjenica da se hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti svjesno i pogrešno prikazuju zbivanja u BiH, da se na pogrešan način tumače zakoni susjedne države i da se, briga Hrvatske za Hrvate koji žive u susjednoj i prijateljskoj državi, svodi na brigu za interese jedne stranke HDZ.

Mesić je istakao da su takvi stavovi nedopustivi i da je Željko Komšić izabran po istim zakonskim principima po kojima je u instituciju Predsjedništva biran Dragan Čović.

Šteta percepciji Hrvatske

“To je kako nedopustivo, tako i štetno za Hrvate koji su konstitutivni narod u BiH. Gospodin Željko Komšić izabran je u skladu s odredbama istoga zakona koji je vrijedio i kod izbora na kojima je, i to dva puta, za člana Predsjedništva izabran gospodin Dragan Čović. Tada nije bilo protesta. Sada je iz Zagreba podignuta diplomatska ofenziva, ne bi li se kompromitiralo i izbor Komšića i njega kao osobu. Takva je aktivnost potpuno neutemeljena, a ozbiljno dovodi u pitanje vjerodostojnost Hrvatske kao faktora stabilnosti na jugoistoku Evrope. Ona, osim toga, direktno šteti i percepciji Hrvatske kao ozbiljne i pouzdane članice Evropske unije, a to znači da u perspektivi šteti interesima svih hrvatskih građana”, naveo je Mesić.

Bivši hrvatski predsjednik napisao je i kako bi Hrvatska trebala „jasno i nedvosmisleno podržati Komšića za člana Predsjedništva BiH“, dodajući kako bi Hrvatska trebala „prekinuti sve aktivnosti usmjerene na pobijanje legitimnosti toga izbora, potvrditi svoju neupitnu poziciju apsolutnog poštivanja cjelovitosti i suverenosti BiH i tako se ponovo profilirati kao država koja zastupa, ali i prakticira poštivanje međunarodnoga prava, kao i zakonodavstava drugih država, te koja svoju brigu za Hrvate koji žive izvan njezinih granica nikada i ni u kakvim okolnostima neće pokušati ostvarivati izravnim miješanjem u unutarnje stvari drugih država“ stoji u saopćenju.

Izvor:balkans.aljazeera.net

Related posts