Mektić: Zabrinuti smo zbog 70 hiljada migranata koji se iz Grčke kreću prema EU

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas kako se u Grčkoj nalazi blizu 70.000 migranata, koji se kreću prema zemljama Evropske unije, te kako postoji mogućnost da veći broj tih ljudi odabere rutu preko zapadnog Balkana.

Mektić je novinarima kazao kako je to izazvalo zabrinutost predstavnika vlasti u BiH, koji su fokusirani na tri ključne stvari – kako što bolje i efikasnije zaštititi granicu u jugoistočnom dijelu zemlje, gdje migranti ulaze u BiH i kako osigurati korektan i human tretman migranata koji su ušli u BiH, te kako na najbolji način upravljati sigurnosnom situacijom na tom planu.

Upozorio je na veliki broj migranata koji se nalaze u Grčkoj, navodeći kako je dnevni priliv migranata iz Turske u Grčku blizu 300 osoba, što bi moglo dovesti do ozbiljnih problema, te da su u iznalaženje odgovarajućih rješenja u BiH uključene sve institucije državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa.

Istovremeno, ministar Mektić je potvrdio informaciju Sužbe za poslove sa strancima BiH koja je danas objavila kako je u prva dva mjeseca 2019. godine na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu smjestila šest migranata porijeklom iz Afganistana, od kojih se pet dovodi u vezu s međunarodnim terorizmom, dok se šesti migrant dovodi u vezu s krijumčarenjem migranata i organiziranim kriminalom.

Dodao je kako se u tom kontekstu provjeravaju druge činjenice i okolnosti, na temelju čega će biti donijeta odgovarajuća odluka.

 

Izvor : vijesti.ba

Related posts