Tužilac Begić pomogao svjedoku da riješi problem bez naknade

Svjedok Rasim Dizdarić iz Bihaća rekao je da mu je tužilac Idriz Begić pomogao “da riješi problem” na sudu i da za to nije uzeo naknadu.

Dizdarić se prisjetio da je 2015. godine imao saobraćajnu nesreću u kojoj je bio kriv i zbog koje je protiv njega podignuta optužnica. Na pitanja Begićeve advokatice Sabine Hota-Ćatović odgovorio je da ga je “Sud uputio u bihaćko Tužilaštvo”. Dizdarić je kazao da nije imao advokata i da je Begiću rekao da želi da prizna krivnju.

– Pomogao mi je da riješim taj problem. Ja sam priznao krivnju – kazao je Dizdarić i objasnio kako je potpisao dokument koji je otkucao Begić.

Na pitanje Begićeve advokatice Dizdarić je odgovorio da tužiocu Begiću nije dao naknadu za pomoć.

– Ništa nije tražio od mene. Nije sigurno uzeo ni marke. Zaklinjem se da nije uzeo. Nije htio otići sa mnom ni na kafu – rekao je Dizdarić, koji je s Tužilaštvom Unsko-sanskog kantona 2016. potpisao sporazum o priznanju krivice i, zbog sudara u kojem je učestvovao, osuđen je na dvije godine uslovno, uz obavezu nadoknade štete iz sudara.

Svjedok je objasnio da u procesu protiv njega nije učestvovao tužilac Begić i da ga nakon 2016. godine nije vidio.

– Nisam ga vidio poslije toga. Sad ga vidim prvi put – kazao je Dizdarić.

Tužiteljica Nevena Alićehajić pitala je svjedoka da li ga je Sud uputio direktno tužiocu Begiću.

– Nije. Ja sam se javio na portirnicu Tužilaštva i rekli su mi da može bilo kome – kazao je Dizdarić.

Idriz Begić je optužen da je, kao tužilac u Bihaću, od oktobra do decembra 2016. godine, preko posrednika zahtijevao i primio novac u iznosu 3.000 eura od jednog optuženika za šumsku krađu, nakon što se uvjerio da mu prijeti kazna zatvora.

Suđenje se nastavlja 9. jula.

Izvor: BIRN

Related posts