U RS-u od gripe preminulo ukupno 45 osoba, tri pacijenta u tri dana

Od 21. januara do danas broj smrtnih ishoda usljed gripe u RS-u je 45.

“Institut zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе svаkоdnеvnо prаti еpidеmiоlоšku situаciјu u Rеpublici Srpskој i rеgiоnu, kао i infоrmаciје Еvrоpskоg cеntrа zа kоntrоlu bоlеsti i Svјеtskе zdrаvstvеnе оrgаnizаciје. Kао štо је i оčеkivаnо, аktivnоsti virusа influеncе su u pаdu, štо uprаvо i оdgоvаrа оčеkivаnој еpidеmiоlоškој situаciјi zа оvu sеdmicu i pеriоd u kојеm sе nаlаzimо”, saopćeno je iz Instituta.

Na području FBiH i dalje se bilježi srednja aktivnost virusa gripe. U Referalnoj laboratoriji za gripu do sada je testiran 241 uzorak, od kojih je 95 (39,4%) pozitivno na virus gripe tip A i to 52 uzorka na podtip A(H3N2) i 43 uzorka na podtip A(H1N1)pdm09. Do sada su prijavljena ukupno 72 slučaja SARI-ja pozitivna na virus gripe, hospitalizirana na šest klinika u Federaciji BiH, podaci su Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Od početka sezone Zavodu je prijavljeno sedam smrtnih slučajeva (zaključno s 12.2.2019.) kod kojih je potvrđen virus gripe tip A. Kod tri pacijenta izoliran je podtip A(H3), kod tri pacijenta podtip A(H1N1)pdm09, dok kod jednog pacijenta nije urađena subtipizacija. Riječ je o pacijentima s popratnim hroničnim oboljenjima. Četiri slučaja registrirana su u Kantonu Sarajevo, dva u Tuzlanskom i jedan slučaj u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Izvor: klix.ba

Related posts