"Među migrantima i džihadisti koji mogu dobiti nalog i za napad u BiH?!"

Među migrantima koji pokušavaju da dopru do EU su i pripadnici Al kaide i “Islamske države” i ne treba isključiti mogućnost da neki od njih u BiH dobiju i nalog za napad, smatra Nikolaj Plotnjikov iz Instituta za orijentalne studije pri Ruskoj akademiji nauka.

Plotnjikov, koji je specijalista za Bliski istok, međunarodni terorizam i migracije, ističe da je prvenstveni cilj radikalnih islamista da stignu u zapadnu Evropu, sa zadatkom da formiraju grupe “džihadista spavača”, koji bi zatim, po naređenju svojih gazda, vršili terorističke akcije u ovim zemljama.

On je za beogradsku “Politiku” podsjetio da je takvih napada prošle godine bilo čak i u Finskoj i Švedskoj, a ne samo u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Belgiji.

“Ako džihadisti ostanu na Balkanu, gdje ima dosta oružja preostalog iz ratova devedesetih godina prošlog vijeka, nije teško zamisliti šta to može da proizvede u kritičnim situacijama. Ne treba isključiti mogućnost da neki od njih u BiH, gdje u pojedinim sredinama vehabije imaju jako uporište, dobiju nalog za napad”, istakao je Plotnjikov.

Povodom pritisaka Zapada da Beograd omogući Prištini ulazak u UN, Plotnjikov je ocijenio da Beograd treba da sačuva Kosovo i Metohiju, bez obzira na to kakav i koliki pritisak bio.

On je ukazao na to da “ne treba misliti samo šta će biti sutra ili prekosutra, već i za 50 godina” i naveo da “Srbiji više znači Kosovo i Metohija, nego Krim Rusiji, koji je oduvijek bio i ostaće ruski, bez obzira na bilo čiji pritisak”.

“Srbi nemaju pravo da se odreknu ove istorijske teritorije zbog obećanja da ćete ući u EU. Zato srpskom narodu jedino mogu da poručim da bude strpljiv i da u svijetu traži partnere sa kojima može da sarađuje. Teškoće sa kojima se sada suočavate su ipak privremene i mislim da ne biste smjeli da dižete ruke od Kosova i Metohije”, rekao je Plotnjikov.

On je poručio da Rusija nije zainteresovana i ne treba da osvaja Evropu ili bilo koga.

Plotnjikov je objasnio da veliki vojni manevri NATO-a duž ruske granice uoči Svjetskog prvenstva u fudbalu, kod svih u Rusiji izazivaju samo podsmijeh.

“Ako NATO ne zna šta da radi sa parama, neka pravi vojne vježbe, tih 18.000 vojnika uz zastarjelu vojnu tehniku koju koriste, ne predstavlja nikakvu prijetnju po Rusiju”, rekao je Plotnjikov.

nezavisne.com

Related posts