Grčka i Makedonija potpisale historijski sporazum o imenu

Grčka i Makedonija danas su potpisale historijski sporazum kojim je okončan višegodišnji spor država zbog imena Makedonije.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma, a koja se održava danas, na poziv predsjednika vlada Grčke i Makedonije Alexis Tsipras i Zorana Zaeva, prisustvuju i komesarka za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federica Mogherini te i evropski komesar za proširenje Johanes Hahn.

Mediji prenose da su se okupljenim prvo obratili šefovi vlada dviju država nakon čega su ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije Nikola Dimitrov i Nikos Kotzias potpisali sporazum.

“Obojica smo ovdje da obavimo našu patriotsku dužnost, da izliječimo rane i otvorimo put ka miru. Ja volim balkansku muziku, ali te pjesme su uglavnom o gubicima i tugi. Danas na Balkanu pišemo novu pjesmu, pjesmu nade za cijeli ovaj region”, rekao je Tsipras, a prenosi Blic.rs.

Nakon grčkog premijera na binu je izašao i njegov makedonski kolega Zoran Zaev, koji je rekao da se potpisivanjem današnjeg spora “stavlja kraj na dugogodišnje razlike.

“Danas stavljamo kraj na dugogodišnji spor, na dugogodišnje razlike. Uz podršku međunarodne zajednice smo krenuli u potragu za rešenjem i sada smo ga našli. Tri decenije smo rješavali spor, a za to vrijeme smo naučili važne stvari. Ovaj dogovor doprinosi inicijativi za bolji život narodima obje zemlje”, rekao je on.

Planirano je da se zakon o ratifikaciji sporazuma nađe na sjednici makedonske Vlade u ponedjeljak, 18. juna, a potom će ići u skupštinsku proceduru.

Prije ratifikacije u Sobranju, dogovora mora dobiti saglasnost parlamentarne Komisije za vanjsku politiku, kojom predsjedava Antonio Milošoski iz opozicionog VMRO-DPMNE, koji ne podržava ovaj sporazum.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao je da neće potpisati dogovor Atine i Skoplja o imenu Makedonije, a Zaev je zbog toga najavio referendum na jesen.

Makedonski i grčki premijeri nedavno su postigli historijski dogovor da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Related posts