Mediji bliski Vučiću pokazali šta zvanična Srbija misli o presudi Mladiću: On je heroj

Glavna vijest u svim regionalnim medijima jučer je bilo izricanje presude ratnom zločincu Ratku Mladiću. Uslijedile su brojne reakcije političara iz BiH i Srbije, ali su posebno indikativni stavovi objavljeni u medijima u Srbiji za koje se zna da su pod kontrolom predsjednika Aleksandra Vučića i vladajućeg SNS-a.

Vučić je diplomatski prokomentarisao doživotnu robiju za Mladića kazavši da je to bilo očekivano te da treba gledati u budućnost. Ipak, indikativno je kako su mediji bliski Vučiću prenijeli vijest o presudi Mladiću.

Tako je televizija Pink prenijela da je presuda Ratku Mladiću sramna, a tokom izricanja presude u direktnom prijenosu komentator im je bio Vojislav Šešelj. Javna je tajna da televizija Pink, iako privatna, u Srbiji ima izuzetan tretman kod države.

“Skandal u sudnici Haškog tribunala – na sramotan i bestidan način sudija Alphons Orie na konstatovanje Ratka Mladića da je sud lažan i da je sve laž, udaljio je bivšeg generala tokom nastavka čitanja presude”, piše između ostalog Pink.rs.

Da je presuda Ratku Mladiću surova misle i u Informeru koji je tradicionalno naklonjen Vučiću i njegovoj stranci.

Naslovne strane i današnjih novina u Srbiji uglavnom su posvećene prvostepenoj presudi Mladiću, a rezervisane su uglavnom za jednostrane komentare o doživotnoj robiji te poruke Mladića da se neće predati, kao i poruke sudiji Alphonseu Orieju: Da Bog da se nikad ne naspavao”.

Večernje novosti su u državnom vlasništvu, što znači da Vlada Srbije imenuje upravu, a uprava je nedavno za glavnog urednika imenovala Milorada Vučelića koji je jedan od najpoznatijih režimskih novinara iz vremena Miloševića, a čak je i hapšen u akciji “Sablja”.

Brojni političari iz RS-a jučer su doživotnu robiju Mladiću prokomentarisali kao sramnu i usmjerenu protiv Srba, poručivši da je Mladić za njih heroj.

klix.ba

Related posts