Bez recepta: Lijekovi koje svakodnevno pijemo mogu biti itekako opasni

Mnoge odrasle osobe, koje koriste ibuprofen i druge tzv. nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID), uzimaju ih previše povećavajući rizike od ozbiljnih nuspojava poput unutrašnjeg krvarenja i srčanih udara, pokazalo je američko istraživanje.

Oko 15 posto odraslih, koji uzimaju ibuprofen ili druge slične lijekove poput aspirina, diklofenaka, naproksena, celekoksiba i meloksikama, premašuju maksimalno preporučene dnevne doze za te lijekove, otkrilo je istraživanje.

NSAID lijekovi su među najčešće korištenim lijekovima u SAD-u i svijetu, kaže voditelj istraživanja dr. David Kaufman sa sveučilišta Boston.

– Ti lijekovi mogu imati ozbiljne nuspojave, uključujući krvarenje u probavnom sistemu i srčane udare, i često ih se uzima bez ljekarskog nadzora zbog toga što su mnogi dostupni bez recepta. Stav da potrošači mogu uzeti dozu po vlastitoj procjeni bez obzira na upozorenja na pakiranju, zajedno s neznanjem o gornjim dopuštenim granicama doza povezan je s prekoračenjem dnevne maksimalne doze – kaže Kaufman.

U okviru istraživanja 1.326 potrošača ibuprofena vodilo je dnevnike korištenja tog lijeka tokom sedam dana. Njih 87 posto nabavilo je lijek bez recepta, navode naučnici u radu objavljenom u časopisu “Pharmacoepidemiology & Drug Safety”.

Sveukupno 55 posto pacijenata uzelo je ibuprofen najmanje tri puta u sedam dana, a 16 posto uzimalo je lijek svaki dan. U dodatku na ibuprofen, 37 posto je prijavilo da je uzimalo još najmanje jedan lijek iz skupine NSAID-a tokom te sedmice, najčešće aspirin ili naproksen. Manje od polovice ispitanika bilo je svjesno da svi ti lijekovi pripadaju istoj skupini NSAID-a.

Zaključci istraživanja pokazuju moguće loše strane kupovanja NSAID lijekova bez recepta, kaže dr. Gunnar Gislason, direktor istraživanja za Dansku zakladu za bolesti srca u Kopenhagenu.

– Vjerujem da je poruka koju dobiju potrošači kad se ti lijekovi mogu slobodno kupiti u raznim prodavnicama i na benzinskim stanicama da su sigurni i da ih se sigurno može uzimati za ublažavanje bolova, bez potrebe čitanja upozorenja na pakovanjima – kazao je Gislason, koji nije bio uključen u istraživanje.

Related posts