Loreen je pobjednica ovogodišnjeg Eurosonga: Već je jednom osvojila tu titulu

Loreen je osvojila 583 poena

Švedska predstavnica na Eurosongu, Loreen pobjednica je ovogodišnjeg takmičenja, a ona se kratko sinoć obratila nakon njene pobjdede u ovom takmičenju u Liverpulu.

Loreen nije mogla da sakrije suze kada je kročila na binu. Ona se obratila svima i istakla kako je ovo za nju velika čast držeći sve vrijeme pehar.

– Hvala vam, ovo je za sve vas, volim vas – bila je emotivna Loreen tokom obraćanja publici i svima koji su pratili takmičenje.

Loreen je osvojila 583 poena.

Djetinjstvo

Loreen Zineb Nora Talhovi rođena je 16. oktobra 1983. godine u Štokholmu, kao najstarija od šestero djece njenih roditelja, doseljenika iz Maroka. Pjevačica je rasla u liberalnoj muslimanskoj porodici.

Kada je imala šest godina, roditelji su joj se razveli, zbog čega se sa majkom i ostalom braćom i sestrama, odselila u Vesteros. Kao najstarija, imala je veliku odgovornost i stalno je pazila na svoju braću i sestre dok je odrastala. Zavoljela je Vesteros i njega naziva rodnim mjestom. Pohađala je Venstromsku gimnaziju, a većinu njenih tinedžerskih godina, provela je sa porodicom u Griti, stambenoj četvrti tog grada.

Majka se preselila u Barselonu sa Lorininim očuhom i drugom djecom, koju je imala sa njim, tako da je Loreen često bila između Španije i Švedske.

Oduvijek je voljela muziku i ta ljubav rasla je zajedno sa njom. Međutim, kao mlada nije tačno znala čime će željeti da se bavi, ali je uvijek bilo posebno povezano sa pjesmom. Kada je bila mala, željela je da postane žena čiji je posao bio da spašava svijet od svih bijeda i nedaća, zajedno sa svojim fiktivnim vjerenikom Majklom Džeksonom.

Znajući da joj je mjesto u muzici, Loreen sa 21 godinom se prijavljuje na muzičko takmičenje “Idol 2004”. Žiri, a pogotovo publika, oduševila se sa Loreen Talhovi, koja je dogurala čak do četvrtog mjesta. Možda nije odnijela pobjedu, ali popularnost ju je dovela do studija, gdje je godinu dana kasnije snimljena njena prva pjesma “Zmija”.

Pauza, pa pobjeda

Ista 2005. godina joj je donijela razne sumnje da je uloga pjevačice za nju, pa je prešla na rad iza kamere. Počinje da radi kao producent za neke serije i rijaliti emisije.

Loreen se 2011. ponovo vratila u oči javnosti, kada je nastupala na švedskom “Melodifestivalenu”, na kome se odlučuju predstavnici Eurosonga, sa novom pjesmom, koja je postala pravi hit i dostigla čak deveto mjesto najslušanijih numera u Švedskoj. Međutim, ispala je u drugom polufinalu.

Dok, godinu dana kasnije, ponovo oprobava svoju sreću na “Melodifestivalenu” i uspijeva sa pjesmom “Euforija” da pobijedi i predstavi svoju zemlju na najvećem muzičkom takmičenju na svijetu. Lorin uspijeva da pobjedi, a “Euforija” postaje slušana u cijelom svijetu. Pjevačica počinje sa aktivnim izbacivanjem hitova i velikom turnejom.

Ponovo se prijavila i 2017. godine na “Melodifestivalen”, međutim nije uspjela da ponovo predstavi svoju zemlju na Eurosongu.

Eurosong 2023. godine

Loreen svoju misiju ponovo započinje i ove godine je ponovo izabrana da pjeva u ime Švedske na Eurosongu.

Predstavlja se ovoga puta sa pjesmom “Tattoo”, koja fantastično ide uz njen autentični i jak vokal. Loreen je pričala o tome da ju je inspirisala njena baka, koja je odbila da bude u ugovorenom braku i pobjegla iz Maroka u Alžir sa svojom bebom, putujući kroz pustinju.

U jednom izlaganju opisala je svoju muziku, kako je ona vidi i kako je stvara, govorivši “Volim da u svojim pjesmama gradim i stvaram karaktere u kojima se spajaju moje strane koje imam i koje bih voljela da postoje”.

Ovom pjesmom se plasirala u finale ovogodišnjeg Eurosonga, a scenografijom, kostimom, kao i čitavim konceptom koji prati njen nastup, oduševila je publiku.

“Tattoo” je burna trens pjesma, koja polako uvlači publiku u nju. Uvodna melodija je posvećena hitu grupe Aba “Pobjednik uzima sve”, a scenski nastup je kombincija svjetla, olujnih efekata, oslobađanja od pritiska.

Tokom nastupa Loreen se odlučila za jednostavniji kostim iz više dijelova, koji je od bež lateksa.

Iako je ovo pojavljivanje bio mač sa dvije oštrice, jer je mogla da ne dobije podršku publike, uspjela je da nadmaši prošlo učešće i očekivanja fanova.

Izvor: Avaz.ba

Related posts