Kako su prošle zemlje iz regije na Eurosongu: Srbija na samom začelju tabele

Loreen je pjesmom “Tattoo”, kako se i najavljivalo, “pokorila Evropu” te donijela još jednu pobjedu Švedskoj, a kada je riječ o zemljama regije najbolju poziciju ostvarila je Hrvatska.

Susjede je predstavljala riječka grupa Let 3 koja je publiku osvojila pjesmom “Mama ŠČ”, ali i svojim kompletnim nastupom, odjećom te porukama koje su slali tokom boravka u Liverpoolu.

Pjesmom su muzičari iz Rijeke uputili su kritiku Vladimiru Putinu i njegovom režimu. Osvojili su 123 boda što je bilo dovoljno za 13. mjesto.

Na njihovim potkšuljama bile su crno-bijele fotografije djece s prekrivenim očima. U više navrata su pokazali podršku Ukrajini uz simboličnu poruku “Djeca se ne smiju krasti”.

Slovenija koju je predstavljao indie rock bend osvojila je 21. mjesto sa 78 bodova, a publici su u polufinalu i finalu izveli pjesmu “Carpe Diem”. Počeli su s radom 2016. godine i dosad su objavili dva albuma pod nazivima “Umazane misli” i “Demoni”.

Albanija je završila jednu poziciju ispod Slovenije tj. na 22. mjestu sa 76 bodova, a predstavljale su je Albina i Familija Keljmendi sa singlom “Duje”.

Pjevačice su izazvale kontroverze govoreći na press konferenciji prije prije finala kada su pomenule “veliku Albaniju”.

“Mi smo ista krv, iste nacionalnosti. Kosovo i Albanija su kao brat i sestra i imamo majku koja je ‘velika Albanija’ i vjerujem da su veoma uzbuđeni. Već smo videli svu ljubav i podršku koju su nam davali ovih dana. Ne znam šta se zaista dešava tamo, ali nadam se da ćemo ih sve vidjeti kada se vratimo tamo”, izjavila je.

Posljednja od zemalja regije bila je Srbija koja je zauzela 24. poziciju i imala 30 bodova, a predstavljao ju je Luke Black s pjesmom “Samo mi se spava”. Tokom ranijeg gostovanja na RTS-u kazao je da ona govori o mantri nacije koja zatvara oči na probleme te poziva ljude da se napokon probude. Mnogi ovo smatraju kritikom političkog režima u Srbiji.

U finalu ovogodišnjeg Eurosonga učestvovale su: Austrija, Portugal, Švicarska, Poljska, Srbija, Francuska, Kipar, Španija, Švedska, Albanija, Italija, Estonija, Finska, Češka, Australija, Belgija, Armenija, Moldavija, Ukrajina, Norveška, Njemačka, Litvanija, Izrael, Slovenija, Hrvatska i Velika Britanija.

Švedska predstavnica Loreen bila je favorit od samog predstavljanja pjesme “Tattoo”, a na kraju je osvojila 583 poena. Na drugom mjestu je bio Finac Kaarija, koji je pjevao “Cha Cha Cha”. On je dobio 526 bodova. Treće mjesto zauzela je izraelska pjevačica Noa Kirel s pjesmom “Unicorn”. Imala je 362 boda.

Izvor: Klix.ba

Related posts