Lazović: Dugo se Vučić smješkao na Dodikove izjave, sad mu je Zvizdić vratio lopticu

Dugo vremena je Aleksandar Vučić iritirao bh. javnost sa znakovitom šutnjom dok Milorad Dodik u njegovom prisustvu negira i ponižava BiH. Nikada nije adekvatno reagovao na Dodikove neprihvatljive izjave. Jedino što je uspijevao uz prepoznatljivi neiskreni osmijeh da konstantno ponavlja kako on “poštuje BiH ali da voli Republiku Srpsku”.

Napisao je ovo na svom Facebooku nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović, komentirajući burnu reakciju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da “poštuje Srbiju ali da najviše voli Sandžak”.

– Tada se nije pitao ili ga nije bilo briga kakve će reakcije biti u našoj javnosti na njegovo koketiranje sa Dodikovom politikom negiranja BiH. Ali je promptno reagovao na izjavu Denisa Zvizdića da “poštuje Srbiju ali da najviše voli Sandžak”. Denisova izjava, po meni, nije ništa drugo do vraćanje loptice u dvorište Aleksandra Vučića.

Znakovito je da Vučić podržava Denisovu emociju prema Sandžaku, ali mu i daje pravno objašnjenje da je to neuporedivo sa RS koja je entitet unutar BiH. Kao da je uopšte bitno uređenje jedne države za izražavanje njegove odnosno Denisove emocije. Istovremeno zaboravlja da je Sandžak vjekovna istorijska teritorija koja zahvata područje Srbije i Crne Gore a da je RS novokomponovani entitet nastao u nedavnim ratnim događanjima.

Na kraju mislim da bi Denisu Zvizdiću kao Predsjedavujućem Vijeća ministara BiH trebala biti prihvatljiva sugestija Aleksandra Vučića da se u Sandžaku grade škole ili vrtići sa nazivom Bosne i Hercegovine – poručio je Lazović.

Related posts