Kulen-Vakuf kod Bihaća: Od svadbenog poklona kupili nove tepihe za cijelu džamiju

Nekada nam se učini da smo kao narod veoma slabi, potpuno inertni prema mnogim stvarima i dešavanjima, ali nas neki primjeri vrlo brzo razuvjere i demantuju, te potvrde da u našem narodu ima mnogo dobra o kojem trebamo samo malo glasnije govoriti.

Jedna takva pozitivna priča dolazi iz rodnog mjesta prvog reisu-l-uleme Islamske zajednice Hilmi-ef. Hadžiomerovića – Kulen Vakufa pokraj Bihaća.

Kada je mladi bračni par Seferović dogovarao sa svojim imamom Emsad-ef. Sadikovićem šerijatsko vjenčanje nije se uopšte naslućivala jedna dodatna pozitivna priča o kojoj su i tada mladenci intenzivno razmišljali.

Naime, Dinela i Esad Seferović su se prije samog Ramazana vjenčali i imali svadbu. Od sredstava koji su dobili na svadbi su kupili nove jednoobrazne tepihe za cijelu džamiju, a tim gestom su podstakli i druge džematlije da se angažuju i prikupe sredstva za klimatizaciju i trakaste zavjese koje su nedostajale u džamiji.

„Ovo je mali povratnički džemat u kojem živi relativno mali broj ljudi. Nekada razmišljam o smislu našeg postojanja ovdje, ali primjer Dinele i Esada Seferovića i slični njima nam daju toliko samopouzdanje i snagu da opstanemo, da živimo i djelujemo. U svoje ime i u ime džemata im se najiskrenije zahvaljujem. I ne samo na ovoj za nas vrijednoj donaciji, već zbog geste i brige o nama koja nam u ovom psihološkom smislu mnogo znači.“ – istakao je vrijedni imam džemata Kulen-Vakuf Emsad-ef. Sadiković.

Porodica Seferović za sebe kaže da ne spadaju u neku iznimno imućnu porodicu i da su sretni i zadovoljni s onim što imaju, a o ovom gestu kojeg su napravili su intenzivno razmišljali od kako su se odlučili na brak i razmišljali o svadbi.

„Razmišljali smo o tome kako možemo napraviti nešto korisno od novca kojeg ćemo dobiti i na kraju nam se rodila ideja o tome da kupimo nove tepihe za našu džamiju . Umjesto nekog bračnog putovanja ili nekog raskošnog odmora mi smo se odlučili da se trajno ugradimo u vakuf naše džamije i kupimo tepihe za našu džamiju na kojoj će, ako Bog da, brojni vjernici sedždu činiti.“ – istakli su mladenci Seferović.

Ovakvi primjeri su vrijedni naše pažnje, ali i naše dove za ove divne ljude koji unose dodatnu ljepotu u naše ramazanske dane.

cazin.net

Related posts