Crveni križ se povlači: Migranti će od naredne sedmice biti prepušteni sami sebi?!(VIDEO)

Prije otprilike mjesec dana Crveni križ Bihać je preuzeo brigu o migrantima nakon što su svoju snagu potrošile nevladine organizacije Solidarnost i Horizont.

U takozvanom „Prihvatnom centru“ su omogućeni uslovi za spavanje, popođene su 4 prostorije, zatvorena okna prozora, dostavljena voda, priključena električna energija, pripremljena prostorija za ishranu u kojoj se svakodnevno dijele obroci. Gradsko komunalno poduzeće Komrad je obezbjedilo prisustvo uposlenika koji će vršiti održavanje čistoće uz pomoć vatrogasaca. Medicinsko osoblje Doma zdravlja vrši ljekarske preglede, a od danas su u upotrebi i kontejneri za tuširanje i ličnu higijenu.

No, kako smo imali priliku čutii, nakon mjesec dana konstantnog angažmana, volonteri Crvenog križa su na izmaku snaga. Smatraju da se do sada već neka od nadležnih institucija trebala uključiti u proces pripremanja hrane i nabavke prehrambenih i higijenskih artikala. Ističu, ukoliko im nadležni ne pomognu, Crveni križ će se povući, objavio je RTVUSK.

Prema onom što smo zabilježili, Dom zdravlja Bihać je najavio svoje isključenje u pogledu svakodnevnih dolazaka na teren, ali smo ih danas zatekli pri našem dolasku. Zanimalo nas je koje su to najčešće bolesti i pregledi koje obavljaju. Na početku, kako smo čuli bile su to povrede vezane za dugo hodanje, zatim je zabilježen skabius, a danas su tu i bolesti respiratornih organa, prehlade i druga oboljenja koja se moraju medicinski rješavati. Tu je i problem objektivnih uslova koji su otežavajući za terapiju koju koriste određeni pacijenti iz ove populacije. I uz propisanu terapiju, migranti najčešće nemaju novac za bi kupili lijek, kazali su nam danas.

Kada su u pitanju migranti oni uistinu cijene ono što se prema njima čini. Muhamed Đemal iz Afganistana je zadovoljan liječničkom brigom. U Bihaću je tek nekoliko dana, nakon što je uhvaćen na slovenskoj granici i sproveden u Bosnu. Želja mu je da budućnost gradi u Francuskoj. Kakva je Muhamedova, ali i budućnost ostalih migranata, potpuno je neizvjesno. Posebno nakon mogućeg povlačenja Crvenog križa.

https://www.facebook.com/343474046178918/videos/343477242845265/

Related posts