Krah diplomatske ofanzive: Velike sile se ne obaziru na predsjednicu Hrvatske

Diplomatska ofanziva Kolinde Grabar Kitarović za dobijanje međunarodne podrške želji Hrvata u BiH da formiraju svoj entitet doživjela je potpuni fijasko, pišu srbijanski mediji.

Politički analitičari ocjenjuju da su višemjesečni napori hrvatske predsjednice da od lidera najvećih svjetskih sila dobije makar simbolično obećanje da će se zauzeti za rješavanje hrvatskog pitanja u BiH ostali bez ikakvih rezultata.

Štaviše, sagovornici srbijanskog Blica ističu da su efekti Kolindinih nedavnih posjeta SAD, Rusiji i Turskoj, gdje je sagovornicima pokušala da nametne razgovor o unutrašnjim pitanjima BiH, najbolje vidljivi kroz izjave i saopćenja zvaničnika tih država u kojima se snažno podržava dejtonsko uređenje BiH i njena dvoentitetska podsjela.

“Stanje u BiH vezano je za Dejtonski sporazum i u okvirima je tog sporazuma. To je, zapravo, unutrašnje pitanje BiH. Mi imamo težnju da pomognemo, ali bez direktiva da nešto treba ovako ili onako da se uradi”, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon prekjučerašnjeg sastanka s hrvatskom predsjednicom u Ankari.

Erdogan je na taj način prilično brutalno demantovao Kitarović, koja je samo koji trenutak ranije izjavila da je sa svojim turskim kolegom razgovarala o BiH, te da je Erdogan, kako je navela, obećao svoju pomoć u naporima da se dođe do ustavne reforme i izmjene izbornog zakonodavstva u BiH.

O “uspjehu” koji je požnjela u razgovorima s predstavnicima američke administracije, pa i sa samim predsjednikom Donaldom Trampom koga je o hrvatskim problemima u BiH upoznala početkom jula prošle godine, dovoljno govori nedavno saopćenje Ambasade SAD u Sarajevu.

Reagujući na izjavu lidera HDZ BiH Dragana Čovića da je treći entitet “realna mogućnost”, iz američke ambasade je poručeno da SAD “odlučno odbacuju bilo kakvu dalju podjelu BiH, uključujući i mogućnost formiranja trećeg entiteta”.

Iako je hrvatska predsjednica istim povodom prije nešto više od dva mjeseca otputovala u Moskvu kako bi predsjednika Rusije Vladimira Putina također upoznala s problemima koje Hrvati imaju u BiH, reakcija zvaničnika te zemlje na sugestije Kitarović o načinima rješavanja hrvatskog pitanja bila je, najblaže rečeno, mlaka.

Sramota

Politički analitičar Slavo Kukić za “EuroBlic” kaže da neuspješan pokušaj lobiranja hrvatske predsjednice za pridobijanje podrške svjetskih sila hrvatskom entitetu u BiH predstavlja težak udarac vanjskoj politici te zemlje.

“Svojim hodanjem po svijetu i pokušajima da liderima drugih zemalja nametne priču o unutrašnjim pitanjima države koja je susjed Hrvatskoj, Kitarović je prije svega nanijela veliku sramotu sebi, pa i svojoj državi. Najporaznije po nju, kao i za politiku zvaničnog Zagreba, jeste to što se efekti njenih putešestvija zbirno mogu ocijeniti jednom velikom nulom. Politika koju Hrvatska i njena predsjednica vode prema BiH predstavlja žalostan pokušaj vraćanja u devedesete godine prošlog vijeka”, zaključuje Kukić.

Ljubić: Potrebna pomoć Zapada

Uprkos neuspjehu koji je Kitarović imala u pokušajima da lidere velikih sila uvjeri da se založe za Hrvate u BiH, hrvatski politički predstavnici i dalje ne odustaju od poziva strancima da se umiješaju u ovdašnje političke procese. Predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić jučer je izjavio da bi zapadne zemlje trebalo da se uključe u rješavanje krize u BiH.

– Očekujem da se u taj proces uključe međunarodni garanti Dejtona – SAD, EU i članice Saveta za provođenje mira – rekao je Ljubić.

(Izvor: Vijesti.ba)

Related posts